Beiers plan voor 'deportatiekampen' valt niet in goede aarde

21/07/15 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Het vorig weekend door de deelregering van Beieren gelanceerde plan om "deportatiekampen" op te richten voor economische vluchtelingen uit de Balkan, is op felle kritiek onthaald.

Beiers plan voor 'deportatiekampen' valt niet in goede aarde

© AFP

De Beierse premier en tevens voorzitter van de conservatieve partij CSU (gelieerd met de CDU van Angela Merkel), Horst Seehofer, had het voorbije weekend gezegd dat aan de grens met Oostenrijk twee deportatiekampen zullen gebouwd worden voor vluchtelingen uit zogenaamde "veilige" landen. Omdat het "slechts" om economische migranten gaat, zullen die mensen nagenoeg zeker gedeporteerd worden.

In het bijzonder viseerde Seehofer vluchtelingen uit de Balkan: uit Albanië en de van Servië losgerukte ministaatjes Kosovo en Montenegro. Volgens Seehofer is een en ander een efficiënte manier om asielaanvragen samen te voegen en mensen versneld het land uit te zetten.

Opruiende taal

De sociaaldemocratische SPD en andere oppositiepartijen zien in het voornemen van Seehofer vooral een poging om populistische punten te scoren door stoere antimigrantenretoriek. Vicevoorzitter Ralf Stegner van de SPD sprak van "opruiende taal". Margarete Bause van de Groenen zei dat het de CSU niet te doen is om een politieke oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk te vinden, maar om "een gerichte campagne tegen migranten".

Het immigratievraagstuk is een hete politieke aardappel geworden in Duitsland. Verwacht wordt dat dit jaar ongeveer 400.000 mensen bij onze oosterburen een asielaanvraag zullen indienen.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners