‘Begin van het einde in Egypte: Betogers waren nog nooit zo eensgezind’

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het protest tegen de Egyptische president Mohammed Morsi blijft aangroeien en wordt steeds gewelddadiger. ‘Dit is het begin van het einde’, stelt Koert Debeuf, die in Caïro woont.

Bij massale protesten in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn al 16 doden en 781 gewonden gevallen. BBC noemt het de grootste betogingen ooit. Drie vragen over de gespannen situatie in Egypte aan Koert Debeuf die voor de Europese Liberale fractie in Caïro woont en de situatie er op de voet volgt.

Is dit het begin van het einde voor president Mohammed Morsi?

Koert Debeuf: “Ja, daar ben ik van overtuigd. Eergisteren zou ik dat moeilijk geloofd hebben. Maar als ik vandaag door de straten van Caïro wandel en de mensenmassa zie, kan ik niet anders dan vaststellen dat deze situatie niet lang houdbaar is. De miljoenen mensen op straat, zijn niet langer te negeren. Deze betogingen zijn to big to fail. Vier ministers van het kabinet van Morsi hebben hun ontslag al aangeboden. Het zou me niet verbazen, mochten er nog volgen.”

“Hoewel de betogingen waren aangekondigd, is het vooraf erg moeilijk om te voorspellen hoeveel Egyptenaren werkelijk gevolg geven aan de oproep. Wanneer men zegt dat het een miljoenenbetoging wordt, draait het meestal uit op een ontgoocheling. Maar deze keer is het omgekeerde waar.”

Hoe invloedrijk is Tamarod, de beweging achter het protest?

Koert Debeuf: “Tot hiertoe hadden zij geen macht, maar waren zij een groep nobele onbekenden. Ze beweren dat ze 22 miljoen handtekeningen hebben verzameld van personen die de aftreding van president Mohammed Morsi eisen. Stel dat het aantal is overdreven en het ‘slechts’ om de helft zou gaan. Dat is nog steeds een gigantisch groot aantal.”

“De betogers zijn bovendien erg divers, het zijn niet enkel jonge mensen of intellectuelen. Maar hoe heterogener de betogers zelf, hoe eenduidiger hun boodschap: ‘Morsi moet weg en er moeten vervroegde verkiezingen komen.’ Tijdens de vorige protesten, hoorde je verschillende leuzen. Nu scanderen de protestanten slechts één zin. Opstappen, klinkt het. De organisatoren hadden uitdrukkelijk gevraagd enkel de Egyptische vlag mee te brengen en geen ideologische vlaggen te gebruiken. Dat verzoek is voor de volle honderd procent opgevolgd. De betoging wordt dus niet misbruikt voor eigen opportunisme. Hoewel de betogers waarschijnlijk uiteenlopende visies hebben over hoe de maatschappij moet worden georganiseerd, zijn ze het momenteel over één belangrijke zaak eens: dit is niet het land waarvoor wij hebben gestemd.”

“In het westen wordt weleens beweerd dat de Arabische Lente is overgegaan in een Arabische Winter. Deze betogingen tonen net aan dat de Arabische Lente nog leeft, en dat de Egyptenaren wel degelijk vrijheid willen.”

Is er geen verandering zichtbaar na één jaar Morsi?

Koert Debeuf: “Egypte is een land in puin. Morsi erfde een extreem moeilijke situatie. Dat kan je niet zomaar oplossen in één jaar. De elektriciteit valt dagelijks uit, benzine is schaars en de voedselprijzen swingen de pan uit, om enkele voorbeelden te noemen. Maar indien de problemen enkel economisch van aard waren, zou de ontevredenheid pas tot uiting komen bij de volgende verkiezingen. Maar het water staat de mensen aan de lippen omdat de economische problemen worden versterkt door de politieke impasse.”

“Oppositieleden worden nog steeds gedood, de pers blijft onder strikte controle en volgens de betogers misbruikt Morsi zijn macht en worden enkel partijgenoten beter van zijn beleid. De politieke situatie voedt de economische ontevredenheid met als resultaat dat de mensen niet wachten tot de volgende verkiezingen, maar nu al op straat komen en het heft in eigen handen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content