‘Beelden moord op journalist Foley zijn authentiek’

James Foley © You Tube

Het Witte Huis heeft bevestigd dat de video van de executie van Amerikaans journalist James Foley door een strijder van de Islamitische Staat (IS) authentiek is. Ondertussen proberen sociale media de verspreiding van de gruwelijke beelden tegen te gaan.

Amerikaans journalist James Foley zou volgens gruwelijke beelden vermoord zijn door een strijder van de Islamitische Staat (IS). Het Witte Huis heeft de authenticiteit van de video ondertussen bevestigd.

‘De Amerikaanse inlichtingendienst heeft de video geanalyseerd waarin de Amerikaanse staatsburgers James Foley en Steven Sotloff getoond worden. We moeten concluderen dat de beelden authentiek zijn’, zei Caitlin Hayden, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad.

Eerder meldde de website Globalpost, waarvoor Foley werkte, dat de Amerikaanse federale recherche (FBI) de authenticiteit van de video bevestigd had.

‘De FBI heeft de familie van Foley ingelicht dat de video authentiek zou zijn. Een langer onderzoek wordt nu voortgezet om de officiële authenticiteit van de beelden te bevestigen’, zo meldde de website.

‘Actief profielen afgesloten’

De gruwelijke beelden doen de ronde op sociale media. Twitter probeert de verspreiding ervan tegen te gaan. Het sociale netwerk heeft de foto’s en video’s van de gruwelijke executie van Foley, die door de extremisten van de IS online waren geplaatst, verwijderd.

De video met de titel ‘een boodschap aan Amerika’ werd dinsdag op het internet geplaatst. Een dilemma voor Twitter en andere sociale netwerken die doorgaans de vrijheid van meningsuiting van hun gebruikers voorop plaatsen.

Toch heeft Twitter snel gereageerd door zo veel mogelijk beelden van de profielen van islamitische militanten te verwijderen. ‘We identificeren en sluiten gebruikersprofielen af die in verband kunnen worden gebracht met de video. We zullen dat ook verder doen als andere gebruikers er ons melding van maken’, zei Twitter-chef Dick Costolo.

Twitter kan zulke opnames uit respect voor familieleden van slachtoffers verwijderen, zegt Costolo. ‘Naaste familieleden en andere bevoegde personen kunnen de verwijdering van afbeeldingen of video’s van overledenen aanvragen’, luidt het in een Twitter-richtlijn. ‘Daarvoor moeten ze contact opnemen via e-mail’.

‘Op gepaste wijze met beelden omgaan’

Volgens de Washington Post zouden de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie contact opgenomen hebben met verschillende uitbaters van onlinediensten met de vraag om op gepaste wijze om te gaan met de opnames.

Ook bij YouTube kunnen aanvragen worden ingestuurd om de beelden te verwijderen. De videosite blokkeert de beelden enkel als internetgebruikers de opname signaleren. Het videoplatform bekijkt dus geval per geval.

‘Het enige wat we kunnen doen is de video blokkeren als daar melding van gemaakt wordt en als die ingaat tegen de regels van de gemeenschap’, stelt YouTube.

Om een video te signaleren, moet een gebruiker een vlag rechts onderaan het scherm aanklikken. ‘Eens aangeklikt zal de video geëvalueerd worden door onze teams en zal er snel een beslissing volgen’. De zoekterm ‘James Foley’ op YouTube leverde woensdagnamiddag 67.000 resultaten. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content