Koningin Beatrix pleegt donderdagavond overleg over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.
De vorstin zit in paleis Noordeinde rond de tafel met haar vaste adviseurs. Het gaat om de vice-voorzitter van de Raad van State en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna praat ze met alle fractievoorzitters.

De coalitievorming wordt een hele puzzel. Momenteel zijn er zes coalities mogelijk. Een regering van VVD, PvdA en CDA heeft 82 zetels in de 150 zetels tellende Tweede Kamer.

Daarnaast zijn ook de volgende coalities mogelijk: VVD-PvdA-D66-GroenLinks, VVD-CDA-SP-D66, VVD-CDA-SP-GroenLinks, VVD-PVV-CDA en VVD-PvdA-SP.

CDA-voorzitter stapt op

Daags na de voor CDA desastreus verlopen Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen stapt ook partijvoorzitter Peter Van Heeswijk op.
Ontslagnemend premier en lijsttrekker Jan Peter Balkenende gooide woensdagavond al de handdoek. Na spoedberaad van het partijbestuur maakte Van Heeswijk donderdag bekend dat ook hij opstapt. Hij was voorzitter sinds 2007.

Secretaris Henk Bleker van het CDA-partijbestuur is waarnemend voorzitter van de partij tot er een nieuwe voorzitter wordt gekozen.

Intussen heeft het CDA beslist dat ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de nieuwe fractievoorzitter wordt van de partij.

Maar hij wordt als fractievoorzitter niet de politieke leider, zoals in Nederland gebruikelijk is. 'Er is op dit moment geen leiderschap bij het CDA,' aldus Verhagen.

Wilders wil regeren

Volgens Nederlandse media slikt PVV-voorzitter Geert Wilders het enige breekpunt in dat hij tijdens de verkiezingscampagne formuleerde voor regeringsdeelname.

Het niet verhogen van de AOW-leeftijd (de pensioenleeftijd) is geen breekpunt meer voor Wilders als de Partij voor de Vrijheid deel kan uitmaken van een regering met VVD en CDA, zo luidt het. Een dergelijke rechtse regering zou in de Tweede Kamer over 76 van de 150 zetels beschikken

Wilders zei donderdag dat de AOW-leeftijd 'een heel belangrijk punt' is, maar een breekpunt noemde hij het niet meer. Eerder had hij gezegd dat die leeftijd absoluut op 65 jaar moet blijven.

VVD-kiezers hebben voorkeur voor PVV

Een meerderheid van de VVD-kiezers heeft een voorkeur voor een samenwerking met de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders in een nieuwe Nederlandse regering. Dat bleek donderdag uit een peiling van het televisieprogramma EenVandaag.

Aan de representatieve peiling werkten 17.000 mensen mee, van wie er drieduizend bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem uitbrachten op de VVD. 57 procent heeft een voorkeur voor een coalitie met PVV en CDA.

Ook de PVV-achterban kiest voor die coalitie (91 procent). Maar kiezers van het CDA zitten niet te wachten op een regering met de PVV. Minder dan een derde van de CDA-kiezers is er voorstander van.

Koningin Beatrix pleegt donderdagavond overleg over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De vorstin zit in paleis Noordeinde rond de tafel met haar vaste adviseurs. Het gaat om de vice-voorzitter van de Raad van State en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna praat ze met alle fractievoorzitters. De coalitievorming wordt een hele puzzel. Momenteel zijn er zes coalities mogelijk. Een regering van VVD, PvdA en CDA heeft 82 zetels in de 150 zetels tellende Tweede Kamer. Daarnaast zijn ook de volgende coalities mogelijk: VVD-PvdA-D66-GroenLinks, VVD-CDA-SP-D66, VVD-CDA-SP-GroenLinks, VVD-PVV-CDA en VVD-PvdA-SP. CDA-voorzitter stapt op Daags na de voor CDA desastreus verlopen Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen stapt ook partijvoorzitter Peter Van Heeswijk op. Ontslagnemend premier en lijsttrekker Jan Peter Balkenende gooide woensdagavond al de handdoek. Na spoedberaad van het partijbestuur maakte Van Heeswijk donderdag bekend dat ook hij opstapt. Hij was voorzitter sinds 2007. Secretaris Henk Bleker van het CDA-partijbestuur is waarnemend voorzitter van de partij tot er een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Intussen heeft het CDA beslist dat ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de nieuwe fractievoorzitter wordt van de partij. Maar hij wordt als fractievoorzitter niet de politieke leider, zoals in Nederland gebruikelijk is. 'Er is op dit moment geen leiderschap bij het CDA,' aldus Verhagen. Wilders wil regeren Volgens Nederlandse media slikt PVV-voorzitter Geert Wilders het enige breekpunt in dat hij tijdens de verkiezingscampagne formuleerde voor regeringsdeelname. Het niet verhogen van de AOW-leeftijd (de pensioenleeftijd) is geen breekpunt meer voor Wilders als de Partij voor de Vrijheid deel kan uitmaken van een regering met VVD en CDA, zo luidt het. Een dergelijke rechtse regering zou in de Tweede Kamer over 76 van de 150 zetels beschikken Wilders zei donderdag dat de AOW-leeftijd 'een heel belangrijk punt' is, maar een breekpunt noemde hij het niet meer. Eerder had hij gezegd dat die leeftijd absoluut op 65 jaar moet blijven. VVD-kiezers hebben voorkeur voor PVV Een meerderheid van de VVD-kiezers heeft een voorkeur voor een samenwerking met de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders in een nieuwe Nederlandse regering. Dat bleek donderdag uit een peiling van het televisieprogramma EenVandaag. Aan de representatieve peiling werkten 17.000 mensen mee, van wie er drieduizend bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem uitbrachten op de VVD. 57 procent heeft een voorkeur voor een coalitie met PVV en CDA. Ook de PVV-achterban kiest voor die coalitie (91 procent). Maar kiezers van het CDA zitten niet te wachten op een regering met de PVV. Minder dan een derde van de CDA-kiezers is er voorstander van.