BBC: 'Hulpverleners in Syrië misbruiken vrouwen voor hulp'

27/02/18 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:31

Bron: Belga

De uitbuiting zou zo verregaand zijn, dat sommige Syrische vrouwen weigeren naar de distributiecentra te gaan; omdat mensen ervanuit gaan dat ze hun lichaam hebben aangewend voor de hulp die zij naar huis meebrengen.

BBC: 'Hulpverleners in Syrië misbruiken vrouwen voor hulp'

Syrische vrouwen en kinderen staan in de rij voor voedselbedeling. © REUTERS

Mannelijke hulpverleners die werken voor de VN en internationale ngo's in Syrië, misbruiken vrouwen seksueel in ruil voor hulp. Dit heeft de Britse openbare omroep BBC bericht.

Er zijn voorbeelden van vrouwen of meisjes die korte tijd getrouwd zijn met functionarissen voor 'seksuele diensten' om voedsel te krijgen, hulpverdelers die telefoonnummers van vrouwen en meisjes vragen, en liften naar huis geven 'om iets in de plaats terug te krijgen', aldus een rapport van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA).

Het luidt dat de exploitatie van vrouwen zo verregaand is dat sommige Syrische vrouwen weigeren naar de distributiecentra te gaan, omdat mensen ervan uit gaan dat zij hun lichamen hebben aangewend voor de hulp die zij naar huis meebrengen. Drie jaar geleden waren er al waarschuwingen in verband met het misbruik. Maar volgens het rapport van de blijft het voortduren in het zuiden van het land.

VN-instanties en ngo's zeggen zero tolerant te zijn met betrekking tot exploitatie en zeggen zich niet bewust te zijn van gevallen van misbruik door partnerorganisaties in de regio. Maar volgens één hulpverlener knijpen de humanitaire agentschappen een oogje dicht omdat het gebruik van derde partijen en plaatselijke functionarissen de enige manier is om hulp naar gevaarlijke gebieden in Syrië te brengen.

Onze partners