Enkele EU-lidstaten hebben een slag toegediend aan Europa door een akkoord te blokkeren over de Europese begroting 2011. Dat zegt voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese ministers van Begroting bereikten maandagavond geen akkoord over de Europese begroting voor volgend jaar.

Er zal geprobeerd worden om voor het einde van het jaar nog een vergelijk te vinden, maar de kans wordt groot genoemd dat de
Europese Unie het nieuwe jaar zal moeten starten met voorlopige twaalfden en dus moeten terugvallen op de begroting 2010 .

Barroso viseert aantal lidstaten

Barroso reageerde daar dinsdag 'verschrikkelijk' teleurgesteld op. Een klein aantal lidstaten was niet bereid in een Europese geest te onderhandelen, aldus de Commissievoorzitter.

'Zij die denken een overwinning te hebben behaald op 'Brussel'
hebben zich eigenlijk in de eigen voet geschoten. Zij moeten beseffen dat de Europese bevolking en de ontwikkelingslanden hiervoor boeten', aldus Barroso.

Als er wordt gewerkt met voorlopige twaalfden zal dat vervelende gevolgen hebben. Zo zullen de nieuwe Europese diensten, zoals de diplomatieke dienst of de drie organen die binnenkort instaan voor de controle op de financiële wereld, geen geld hebben om te werken.

'Elk orgaan dat in 2010 nog niet wettelijk bestond, zal een
begroting van nul euro hebben', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Het financieel stabilisatiemechanisme dat in de lente het levenslicht zag, zal wel over middelen beschikken.

Enkele EU-lidstaten hebben een slag toegediend aan Europa door een akkoord te blokkeren over de Europese begroting 2011. Dat zegt voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese ministers van Begroting bereikten maandagavond geen akkoord over de Europese begroting voor volgend jaar. Er zal geprobeerd worden om voor het einde van het jaar nog een vergelijk te vinden, maar de kans wordt groot genoemd dat de Europese Unie het nieuwe jaar zal moeten starten met voorlopige twaalfden en dus moeten terugvallen op de begroting 2010 . Barroso viseert aantal lidstatenBarroso reageerde daar dinsdag 'verschrikkelijk' teleurgesteld op. Een klein aantal lidstaten was niet bereid in een Europese geest te onderhandelen, aldus de Commissievoorzitter.'Zij die denken een overwinning te hebben behaald op 'Brussel' hebben zich eigenlijk in de eigen voet geschoten. Zij moeten beseffen dat de Europese bevolking en de ontwikkelingslanden hiervoor boeten', aldus Barroso. Als er wordt gewerkt met voorlopige twaalfden zal dat vervelende gevolgen hebben. Zo zullen de nieuwe Europese diensten, zoals de diplomatieke dienst of de drie organen die binnenkort instaan voor de controle op de financiële wereld, geen geld hebben om te werken.'Elk orgaan dat in 2010 nog niet wettelijk bestond, zal een begroting van nul euro hebben', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Het financieel stabilisatiemechanisme dat in de lente het levenslicht zag, zal wel over middelen beschikken.