Barnier wil ‘ambitieus’ handelsakkoord, maar onder voorwaarden

© Belga

De Europese Unie wil met Groot-Brittannië haar meest ambitieuze vrijhandelsakkoord sluiten, maar dan moet de Britse regering de voorwaarden voor een ordelijke boedelscheiding aanvaarden, en een gelijk speelveld na de brexit garanderen.

Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier maandag gezegd.

‘Als we erin slagen een akkoord te bereiken over een ordelijke terugtrekking, de integriteit van de interne markt respecteren en een gelijk speelveld kunnen creëren, dan hebben we alle redenen om ambitieus te zijn over ons partnerschap voor de toekomst’, zo verklaarde Barnier in een toespraak voor de denktank Centre for European Reform.

In dat scenario zal de Europese Unie volgens hem ‘haar meest ambitieuze benadering van vrijhandelsakkoorden’ aanbieden aan Londen.

De 27 overige lidstaten hebben de interne voorbereidingen opgestart, maar ze weigeren vooralsnog onderhandelingen aan te knopen met de Britse regering over de relaties na de brexit eind maart 2019. De Europeanen vragen dat de Britten de komende weken concreet aangeven hoe ze de rekeningen van ruim 40 jaar lidmaatschap gaan vereffenen, de Ierse grenskwestie willen oplossen en de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië zullen vrijwaren. Pas dan zouden de Europese leiders midden december het licht op groen kunnen zetten voor vrijhandelsgesprekken.

Barnier beklemtoonde dat de Europeanen willen vermijden dat de handel met de andere kant van het Kanaal na de brexit zou terugvallen op de WTO-regels. Hij wil de Britse toegang tot de eenheidsmarkt ‘zoveel mogelijk faciliteren’, maar dan moet er wel een gelijk speelveld blijven bestaan, bijvoorbeeld op het vlak van staatssteun, fiscale dumping, voedselveiligheid, sociale standaarden en milieunormen. ‘Wil Groot-Brittannië dicht bij het Europese model blijven, of er steeds verder van wegdrijven?’

Ook doorprikte Barnier opnieuw de hardnekkige claims van brexiteers die stellen dat ze bepaalde voordelen van het EU-lidmaatschap zullen kunnen behouden zonder de bijhorende verplichtingen erbij te nemen, bijvoorbeeld in de financiële sector.

Partner Content