Barbara Bush overleden op 92-jarige leeftijd

Barbara Bush is op 92-jarige leeftijd overleden. © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De vrouw van oud-president George H.W. Bush en moeder van oud-president George W. is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie via een woordvoerder bekend.

Eerder deze week werd al bekend dat Barbara Bush leed aan chronische obstructieve longziekte (COPD) en hartfalen en dat ze daarvoor geen behandeling meer wenste.

https://twitter.com/jgm41/status/986388257150787584Jim McGrathhttps://twitter.com/jgm41

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Barbara Bush stond bekend als de perfecte huisvrouw en de matriarch van een van Amerika’s politieke dynasties. Bush is een van twee vrouwen ooit die zowel getrouwd was met een Amerikaanse president (George H.W. Bush, de 41e, van 1989-1993) als moeder was van een (George W. Bush, de 43e, van 2001-2009). De andere was Abigail Adams, die getrouwd was met Amerika’s tweede president John Adams, en moeder van John Quincy Adams, de zesde president van de VS.

Naast George senior en junior is ook Barbara’s zoon Jeb Bush politicus. Jeb was twee keer gouverneur van Florida en streed in 2016 om de nominatie van de Republikeinse partij, die hij uiteindelijk verloor aan Donald Trump. Barbara Bush was geen fan van Trump. Ze noemde het ‘onbegrjipelijk’ dat mensen op hem zouden willen stemmen.

Barbara Bush had ook haar eigen politieke doelen. Zo was ze een voorvechter van geletterdheid, waarvoor ze een stichting oprichtte. Ze doneerde bijna 800.000 dollar aan inkomsten van haar bestseller-boek ‘Millie’s Dog’, over het leven van een hond in het Witte Huis.

Daarnaast was Bush in de jaren ’80 voorvechter voor AIDS-slachtoffers. In die tijd bestonden er nog veel misverstanden over de ziekte. In 1989 haalde Bush de kranten met een foto waarin ze een kind met AIDS knuffelde. Veel mensen dachten in die tijd nog dat je de ziekte kon oplopen door gewoon lichaamscontact. En in 1990 woonde ze de begrafenis van Ryan White bij, een tiener die HIV opliep na een bloedtransfusie, en die moest strijden om tot zijn dood nog terug naar school te mogen.

Partner Content