Barack Obama verdient tweede zittijd volgens Belgische politici

© Reuters

Onze politici zouden zo goed als allemaal voor Barack Obama stemmen mochten ze Amerikaans staatsburger zijn. Knack.be deed de rondvraag: ‘Van Mitt Romney verlos ons heer’

Barack Obama begeesterde goed vier jaar geleden niet alleen de Amerikanen met zijn boodschap van ‘change’ en hoop. Zijn ‘Yes we can’ vond wereldwijd weerklank. Nu vier jaar later ziet de eerste Afro-Amerikaanse president er grijzer en vermoeider uit: compromissen, machtspolitiek en niet ingeloste verwachtingen hebben zijn achterban voor een stuk ontgoocheld. Aan deze zijde van de oceaan klinkt ook de analyse dat Obama veel niet heeft waargemaakt. Maar, zo is bijna iedereen het eens: hij verdient een tweede kans, al was het een tweede zittijd. En vooral, aldus de Belgische politici: het alternatief – ook al is het de naar Republikeinse maatstaven gematigde Mitt Romney – is té onzeker, té radicaal en dus te gevaarlijk. Zelfs de bekendste ‘Belgische Republikein’ Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hoopt dat Barack Obama zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney verslaat. De succesvolle zakenman kon net twee, misschien twee en een half, van de 20 door Knack.be gevraagde vaderlandse politici bekoren. Alexander De Croo (Open VLD), minister van Pensioenen:

‘Barack Obama, ondanks sympathie voor economisch profiel Republikeinen’

“Ook al heb ik sympathie voor het economisch profiel van de Republikeinen, ik zou toch voor Barack Obama kiezen. Hij heeft een visie die sterk aansluit bij mijn liberale overtuiging: mensen een duwtje in de rug geven zodat ze op eigen benen kunnen staan. Zijn hervorming van de ziekteverzekering is historisch, zijn internationaal track record knap.

Nu is het moment aangebroken dat hij ook economisch moet deliveren, iets waar een second term president meestal beter in slaagt. Ik vrees dat Romney daarentegen veel te veel zal gegijzeld worden door zijn conservatief-traditionalistische achterban. Zijn ethische standpunten over abortus en gelijke rechten voor holebi’s staan mijlenver af van wat ik daar als liberaal-democraat over denk.”

Liesbeth Homans (N-VA):

‘Het charisma van Obama en de recepten van Romney’

“Amerikaanse verkiezingen kun je niet beoordelen vanuit een Europees perspectief. Wij Europeanen hebben immers een totaal andere set van normen en waarden dan Amerikanen. Vanuit Amerikaans oogpunt is Obama een centrum-linkse politicus, maar als je zijn beleid in Europa zou doorvoeren (met zo’n beperkt overheidsbeslag), zou je al snel als neoliberaal gezien worden.

Aan een Europeaan vragen voor wie hij/zij zou stemmen in Amerika, is dan ook niet echt zinnig.

Obama spreekt mij aan omdat hij een goede communicator is. Bovendien heeft hij ook een flinke portie charisma. Ik vind het wel jammer dat hij relatief weinig interesse in Europa toont. Romney lijkt dan weer betere recepten te hebben voor economische groei en het beheersen van de staatsschuld. Een keuze maken tussen beide heren is dus moeilijk. Het is aan de Amerikanen om te beslissen.”

Daniël Termont (SP.A), burgemeester Gent:

‘Barack Obama heeft als enige oog voor de zwaksten’

“Ik zou met overtuiging voor Obama stemmen omdat hij het de afgelopen legislatuur goed gedaan heeft. En hij is de enige die oog heeft voor de zwaksten in de Amerikaanse samenleving en een duidelijke frisse visie heeft op de Amerikaanse maatschappij. Hij steekt fel af tegen de hardvochtige Mitt Romney die enkel oog heeft voor de rijken in zijn land.”

Stefaan Van Hecke, fractieleider Ecolo-Groen:

‘Barack Obama is de beste garantie om de VS socialer en minder hard te maken’

“Ik zou zonder twijfel voor Obama stemmen. Gewoon omdat hij de beste garantie is om de Amerikaanse samenleving wat socialer en minder hard te maken. Zo vind ik het onvoorstelbaar hoe zwaar hij, als president, werd aangevallen op zijn plannen om een ziekteverzekering in te voeren. Die kans moet hij opnieuw krijgen.”

Jean Marie Dedecker

‘Van Mitt Romney verlos ons Heer’

“Barack Obama, gebuisd in de eerste zittijd, maar een herkansing waard omdat hij nu zijn beleid kan doordrukken daar het zijn laatste ambtstermijn is. Voor conservatieve Mormonen als Mitt Romney die met Israël, Iran zou aanvallen, verlos ons Heer.”

Filip Dewinter, Vlaams Belang

‘Mitt Romney for president!’

“Barack Obama heeft een extreemlinks verleden en is een echte socialist. Er zijn ook steeds meer bewijzen dat hij een praktiserend moslim was. Obama bewees in 2009 al met zijn leugenachtige, onderdanige en islamofiele Caïrospeech dat hij knielt voor de islam(itische wereld). Eerder dan de vrije meningsuiting te verdedigen, probeerde hij een anti-islamfilm te censureren.

Obama’s buitenlandbeleid is één grote mislukking. Tijdens debatten met Romney loog Obama o.a. over de goed voorbereide jihadistische aanslag op de ambassadeur in Libië en over het niveau van de olieproductie. Obama is sterk in het aflezen van toespraken, maar Romney is een echte expert en klopt hem in debatten. Obama’s lijst van niet-ingeloste verwachtingen en gebroken beloften is lang. De Amerikaanse economie verkeert in een erbarmelijke staat en de financiële toestand van de VS is dramatisch. Romney pakt uit met harde cijfers: er kwamen 1 miljoen werklozen bij, de modale inkomens daalden met 5 procent en de helft van de Amerikanen leeft van staatshulp en uitkeringen.

Obama’s gehypete slogan “Yes, we can” is verworden tot “No, I can’t”. Republikeinen zijn voor lagere belastingen, minder regelgeving en een kleinere overheid. Dat sluit aan bij de Amerikaanse traditie van ondernemerschap en zelfredzaamheid, die de VS groot heeft gemaakt. De Republikeinse strateeg Alex Castellanos vatte het mooi samen: Democraten bekommeren zich om het verdelen van de bestaande welvaart en de verschillen tussen bevolkingsgroepen; Republikeinen willen de welvaart doen toenemen, zodat iedereen het beter krijgt. Daarom: Mitt Romney for president!”

Dirk Van der Maelen, Kamerlid SP.A:

‘Met Mitt Romney vrees ik ongelukken’

“Ik zou voor Barack Obama kiezen. Mitt Romney zou armoede en ongelijkheid in VS zo sterk laten stijgen dat ik voor ongelukken vrees zoals bijvoorbeeld buitenlandse avonturen in Iran om de binnenlandse onvrede toe te dekken.”

Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Sociale Zaken

‘Obama inspireert mensen op de hele aardbol’

“Ik stem zonder enige twijfel voor Barack Obama. Hij inspireert mensen op de hele aardbol. Hij wil met zijn campagne mensen verenigen. Terwijl er in Europa overal banen sneuvelen is de werkloosheid de afgelopen maanden in de Verenigde Staten gedaald. Bovendien is de hervorming van de gezondheidszorg echt historisch. De laatste serieuze hervorming op dat vlak in de VS dateert van 1965. Verschillende presidenten hebben geprobeerd de gezondheidszorg te hervormen, maar zonder succes. Obama is hierin geslaagd en ik hoop dat hij dit werk kan afmaken.”

Dr. Harrie Dewitte, huisarts Geneeskunde voor het Volk en PVDA+:

‘Barack Obama is de minst slechte keuze’

“Obama. Het is de minst slechte keuze. Als arts kijk ik naar het programma voor de gezondheidszorg. Qua output en performantie loopt de USA al een halve eeuw achter. Nu de gezondheidswet (van Obama) nog meer terugschroeven zou de USA opzadelen met een gezondheidszorg van het kaliber van een derdewereldland.”

Eva Brems, Kamerlid Groen:

‘Barack Obama, maar in 2016 is het aan Hillary Clinton!’

“Ik kies voor Barack Obama, omdat wie moedige beslissingen (zoals zijn Zorgwet) neemt die pas over verschillende verkiezingen heen hun effect zullen kennen, de kans moet krijgen om die beslissingen uit te voeren, bij te sturen en te bewaken.

Ten tweede omdat het pas in hun tweede termijn is dat Amerikaanse presidenten zich willen wagen aan het stichten van vrede in Israël-Palestina en de wereld geen zes jaar meer kan wachten om die etterbuil te helen.
Tenslotte zodat hij zich in een tweede ambtstermijn persoonlijk kan uitspreken tegen de doodstraf. Hij outte zich tijdens deze campagne al als een persoonlijk voorstander van het homohuwelijk.

En in 2016 is het aan Hillary!”

Vincent Van Quickenborne, voorzitter Open VLD

‘Mitt Romney overtuigt niet zoals John McCain’

“Hoewel ik van nature meer neig naar de Republikeinen, zou ik voor Barack Obama stemmen. Mitt Romney overtuigt me niet. Hij heeft het niet. Bovendien zou het doodjammer zijn als Obama’s hervorming van de ziekteverzekering – een historische mijlpaal in de VS – zou worden teruggeschroefd. Ook de ethische agenda van Obama met een duidelijk pleidooi voor gelijke rechten voor holebi’s staat dichter bij mijn liberale overtuiging.

In 2006 ging mijn voorkeur naar John McCain. Ik was overtuigd van zijn pleidooi tegen protectionisme en voor echte vrijhandel. McCain was in eigen rangen een rebel – iets waar ik een zwak voor heb. Die Republikeinse rebel was deze keer Jon Huntsman, een ondernemer, oud-gouverneur van Utah en voormalig buitenlandadviseur en VS-ambassadeur onder de presidenten Reagan, Bush senior, Bush junior en Obama. Huntsman had het lef om in te gaan de conservatieve ethische agenda van de Tea Party en wil net als Obama een grotere vrijheid voor individuele staten om het homohuwelijk mogelijk te maken. Ook in het debat over de klimaatverandering en de evolutieleer ging Huntsman lijnrecht tegenover de christelijke traditionalisten staan. Een man met een pak internationale ervaring, een achtergrond als zakenman en een flinke dosis lef. Hij was de geknipte kandidaat om de strijd in het politieke centrum te winnen.”

Kristof Calvo, federaal parlementslid Groen

‘Obama blijft, ondanks de teleurstellingen, een symbool van hoop’

“Daar hoef ik niet lang over te twijfelen. Ik zou Barack Obama stemmen. Zowel sociaal-economisch als ethisch staat hij dichtst bij mijn overtuiging. Bovendien blijft Obama, ondanks de opgelopen teleurstelling, toch nog altijd een symbool van hoop, dé grondstof van maatschappelijke verandering. In tijden waar zowat iedereen, niet in het minst mijn generatie, te horen krijgt dat het alleen maar slechter zal gaan, blijft hij voor mij iemand die perspectief biedt op beterschap. Een tweede legislatuur voor Obama zorgt hopelijk ook voor wat extra ambitie op ecologisch vlak.

Een herverkozen Obama moet nu maar eens echt aan de kar gaan trekken in de strijd tegen de klimaatsverandering!”

Peter Van Rompuy, CD&V

‘Blijf fan van de Kennedy van mijn tijd’

“No surprise here: Barack Obama. Ik blijf fan van de John F. Kennedy van mijn tijd. Ik kijk nu al uit naar zijn inaugurale speech. En ik ben overtuigd dat enkel een president in zijn tweede termijn de moed zal vinden om de VS voorbij de ‘fiscal cliff’ (tekort van 10%) te loodsen.”

Wouter De Vriendt, federaal parlementslid Groen

‘Barack Obama brak het taboe rond publieke ziekteverzekering’

“Omdat hij het taboe in de VS rond een publieke ziekteverzekering doorbroken heeft. Maar ook omdat ik Mitt Romney inzake internationale politiek voor geen haar vertrouw. In een onvoorspelbare wereld van veranderende machtsverhoudingen is voorzichtigheid nodig en moeten we inzetten op dialoog. Obama is daartoe de beste garantie.”

Rik Torfs, senator CD&V

‘Mitt Romney, maar dan wel de sociale Romney die gouverneur van Massachusetts kon worden’

“Alle Europeanen stemmen voor Obama. Vaak doen zij zelfs alsof er maar één ernstige kandidaat is. Het gezondheidsprogramma van Obama zou in ieder geval overeind moeten blijven. Wat Romney dan weer voor heeft op zijn concurrent, is dat typische Amerikaanse optimisme: niets is onmogelijk wanneer je er echt in gelooft. In Europa hebben wij nood aan een barmhartige republikein. In Amerika is een sociaal voelende democraat die tegelijk niet overdreven lankmoedig is misschien de goede oplossing.

Maar als ik dan toch moet kiezen: misschien wel Romney. Hij is Sarah Palin niet. Ik verwacht dan wel de sociale Romney die gouverneur van Massachusetts kon worden.”

Bart Staes, Europarlementslid Groen

‘Barack Obama: Mitt Romney is een te groot risico’

“Obama verdient een tweede termijn, al was het maar omdat een VS geleid door de onder de invloed van de Tea Party staande Mitt Romney een te groot risico is, zowel op sociaal, economisch en ecologisch gebied, als voor de naleving van de mensenrechten en de kans op wereldvrede.”

Lode Vereeck, LDD

‘Aangezien Ron Paul het niet haalde: Barack Obama’

“Een prikkelende, maar moeilijke vraag. Als pacifistisch libertair ging/gaat mijn voorkeur in de eerste plaats naar Ron Paul. Obama en Romney kunnen mij beiden maar matig bekoren. De balans van 4 jaar Obama is relatief pover. Obama beseft dit en vraagt daarom nog eens 4 jaar om meer te kunnen realiseren. Romney verwijst eveneens naar het gebrek aan realisaties. Om dezelfde reden vraagt hij dus ook een kans aan de Amerikaanse kiezer.

Door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Obama was er hoop op een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit alle oorlogen. Die hoge verwachtingen zijn niet ingelost, en dat is erg teleurstellend. Op vlak van buitenlands beleid verlegt Obama terecht zijn aandacht naar de Stille Oceaan. Daar sluimeren enkele potentiële conflicten, waarin de VSA een mediërende rol kan spelen. Romney legt de nadruk op de deels achterhaalde (Atlantische) tegenstelling tussen Oost en West. Ik heb dus toch een lichte voorkeur voor het beleid van Obama.

Op vlak van binnenlands beleid zullen beide kandidaten vooral werk moeten maken van de sanering van de openbare financiën. Veel ruimte voor eigen beleidsaccenten zal er niet zijn omwille van de financiële beperkingen. M.a.w. na de verkiezingen zal er niet veel verschil zijn tussen Obama en Romney. Trouwens, ook ervoor was ‘Romneycare’ al de blauwdruk van ‘Obamacare’. Romney heeft misschien wat meer voeling met de problemen van de ondernemers (die voor jobs moeten zorgen), maar stelt tegelijkertijd voor om de defensieuitgaven te verhogen. Dat is vanuit financieel oogpunt sterk af te raden. Daarom ook een lichte voorkeur voor Obama.

Als ik een Amerikaans staatsburger zou zijn, dat zou ik voor Obama stemmen, maar met weinig enthousiasme omwille van het weinig doortastende beleid in de afgelopen 4 jaren.”

Meyrem Almaci, Groen

‘Barack Obama is de enige die de klimaatopwarming niet ontkent’

“Obama natuurlijk, de enige van de twee die de klimaatopwarming en de rol van de mens daarin niet ontkent. Gezien de storm Sandy die lelijk huishield in onder andere New York een bittere noodzaak. Hopelijk zet hij de overtuiging nu om in harde acties op internationaal vlak.”

Gwendolyn Rutten, Open VLD

‘Barack Obama: voor zijn vooruitgangsoptimisme’

“Obama, nog steeds. Omdat ik zijn vooruitgangsoptimisme deel, zeker in moeilijke tijden. Niet vergeten dat hij president werd in de zwaarst mogelijke economische storm, met een binnenlands jobverlies van 80 Ford Genk’s per maand. Ik ben ook gecharmeerd door zijn wil om het simplistische wij/zij-denken te overstijgen. In alles wat hij doet merk je de wil om bruggen te bouwen en constructieve oplossingen te zoeken.
Bovendien kijkt hij vooruit. Dat is ook de democratische campagneslogan, “Forward”. Het heeft geen zin vast te klampen aan een wereld die niet meer terug komt, iets wat de Republikeinse conservatieven voortdurend doen. Obama weerspiegelt het Amerika van morgen en dat spreekt me wel aan.”

Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris Staatshervorming

‘Barack Obama maakte de VS een stuk rechtvaardiger’

“Zeker Barack Obama. Hij is de eerste Amerikaanse president die een ziekenfondswetgeving heeft gerealiseerd. Hij heeft de Verenigde Staten dus een stuk rechtvaardiger gemaakt, iets was in een duale samenleving als de VS absoluut noodzakelijk was.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content