Barack Obama: Dit is het begin van het einde van de oorlog in Afghanistan

Tegen de zomer van 2012 trekken de Verenigde Staten 33.000 militairen terug uit Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd in zijn langverwachte Afghanistan speech.

Obama stuurde in december 2009 nog eens 30.000 extra militairen naar Afghanistan om te strijden tegen de taliban. In totaal zijn er ongeveer 100.000 Amerikaanse soldaten in het Aziatische land.

Begin van het einde

Obama beloofde onlangs om tegen juli 2011 te starten met het terugtrekken van de troepenmacht. Het Witte Huis bleef echter vaag over de details van die terugtrekking. Woensdagavond plaatselijke tijd hield Obama in het Witte Huis zijn langverwachte tv-toespraak over de toekomst in Afghanistan. "Het is het begin van het einde van onze inspanningen om de oorlog te beëindigen. We hebben de zware taak om de vooruitgang die we boekten niet te verliezen terwijl we ons terugtrekken en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overdragen aan de Afghaanse regering."

De Amerikaanse president zei dat de VS tussen juli en december van dit jaar 10.000 militairen terugtrekken. In de eerste acht maanden van 2012 keren nog eens 23.000 militairen terug huiswaarts.

David Cameron

De Britse eerste minister heeft al verklaard dat hij "volledig akkoord" is met de plannen van de VS. David Cameron en Obama hadden een kort telefonisch onderhoud vlak voor Obama's speech. Het is goed dat we de druk behouden op de opstandelingen, ondanks de terugtrekking van de troepen, aldus Downing Street. (Belga)

Tegen de zomer van 2012 trekken de Verenigde Staten 33.000 militairen terug uit Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd in zijn langverwachte Afghanistan speech. Obama stuurde in december 2009 nog eens 30.000 extra militairen naar Afghanistan om te strijden tegen de taliban. In totaal zijn er ongeveer 100.000 Amerikaanse soldaten in het Aziatische land. Begin van het einde Obama beloofde onlangs om tegen juli 2011 te starten met het terugtrekken van de troepenmacht. Het Witte Huis bleef echter vaag over de details van die terugtrekking. Woensdagavond plaatselijke tijd hield Obama in het Witte Huis zijn langverwachte tv-toespraak over de toekomst in Afghanistan. "Het is het begin van het einde van onze inspanningen om de oorlog te beëindigen. We hebben de zware taak om de vooruitgang die we boekten niet te verliezen terwijl we ons terugtrekken en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overdragen aan de Afghaanse regering." De Amerikaanse president zei dat de VS tussen juli en december van dit jaar 10.000 militairen terugtrekken. In de eerste acht maanden van 2012 keren nog eens 23.000 militairen terug huiswaarts. David Cameron De Britse eerste minister heeft al verklaard dat hij "volledig akkoord" is met de plannen van de VS. David Cameron en Obama hadden een kort telefonisch onderhoud vlak voor Obama's speech. Het is goed dat we de druk behouden op de opstandelingen, ondanks de terugtrekking van de troepen, aldus Downing Street. (Belga)