Barack Obama gaf een uitgebreid interview met VICE News. Hij sprak daarin onder meer over de klimaatverandering, over de kwestie-Iran, maar vooral zijn uitspraken over Islamitische Staat (IS) zijn opmerkelijk.

Irak

'De snelle opmars van IS is een direct gevolg van Al-Qaeda in Irak, en dat is dan weer voortgevloeid uit onze invasie (onder George W. Bush in 2003, nvdr.),' zegt Obama. 'Dat is een voorbeeld van onbedoelde gevolgen. Daarom moeten we altijd eerst richten voor we schieten'.

De Amerikaanse president is ervan overtuigd dat IS uiteindelijk uit Irak zal worden verdreven. 'We hebben een 60 landen sterke coalitie en we willen IS langzaam maar zeker uit Irak verdrijven. Ik heb er vertrouwen in dat dit zal lukken'.

Onderliggend probleem

Obama waarschuwt echter voor een onderliggend probleem. 'Waar ik me zorgen om maak en waar we ons allemaal zorgen over moeten blijven maken - zelfs al is IS verslagen - is het onderliggende probleem van ontevreden soennieten in de wereld, maar vooral in landen als Libië en Jemen.'

'Daar groeien jongemannen op zonder opleiding en zonder toekomstperspectief. Ze kijken om zich heen en denken: ik kan alleen respect en macht verwerven als strijder. IS geeft ze de religieuze motivatie om dat te doen. Het ziet eruit als de stoerste bende die er is, dus sluiten ze zich daarbij aan. Dat probleem gaan we altijd hebben.'

'We kunnen niet contraterrorisme en nationale veiligheid los blijven zien van diplomatie, ontwikkeling en educatie. Die dingen zijn vitaal voor onze nationale veiligheid.' (KVDA)

Barack Obama gaf een uitgebreid interview met VICE News. Hij sprak daarin onder meer over de klimaatverandering, over de kwestie-Iran, maar vooral zijn uitspraken over Islamitische Staat (IS) zijn opmerkelijk.'De snelle opmars van IS is een direct gevolg van Al-Qaeda in Irak, en dat is dan weer voortgevloeid uit onze invasie (onder George W. Bush in 2003, nvdr.),' zegt Obama. 'Dat is een voorbeeld van onbedoelde gevolgen. Daarom moeten we altijd eerst richten voor we schieten'.De Amerikaanse president is ervan overtuigd dat IS uiteindelijk uit Irak zal worden verdreven. 'We hebben een 60 landen sterke coalitie en we willen IS langzaam maar zeker uit Irak verdrijven. Ik heb er vertrouwen in dat dit zal lukken'.Obama waarschuwt echter voor een onderliggend probleem. 'Waar ik me zorgen om maak en waar we ons allemaal zorgen over moeten blijven maken - zelfs al is IS verslagen - is het onderliggende probleem van ontevreden soennieten in de wereld, maar vooral in landen als Libië en Jemen.''Daar groeien jongemannen op zonder opleiding en zonder toekomstperspectief. Ze kijken om zich heen en denken: ik kan alleen respect en macht verwerven als strijder. IS geeft ze de religieuze motivatie om dat te doen. Het ziet eruit als de stoerste bende die er is, dus sluiten ze zich daarbij aan. Dat probleem gaan we altijd hebben.''We kunnen niet contraterrorisme en nationale veiligheid los blijven zien van diplomatie, ontwikkeling en educatie. Die dingen zijn vitaal voor onze nationale veiligheid.' (KVDA)