Barack Obama: ‘Gifgasaanval Syrië is ernstig zorgwekkend’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de berichten over een inzet van gifgas door het Syrische leger “ernstig zorgwekkend” genoemd.

“Wij zijn op dit moment informatie aan het verzamelen over deze (…) gebeurtenis. Maar ik kan zeggen dat, in tegenstelling tot sommige bewijzen die wij vroeger al hebben proberen te verkrijgen en die tot de aankomst van een onderzoeker van de VN in Syrië heeft geleid, wat we nu hebben gezien duidelijk aantoont dat het om een belangrijke en ernstig zorgwekkende gebeurtenis gaat”, zei het Amerikaanse staatshoofd aan de nieuwszender CNN.

Volgens Obama staan bij het gebruik van scheikundige wapens ook de belangen van de VS en de internationale gemeenschap op het spel.

Militaire interventie

Hij waarschuwde echter voor te snelle oproepen tot een militaire interventie. Er zijn juridische vragen en de vraag naar internationale steun. Bij een interventie zonder mandaat van de VN moet men zich volgens Obama de vraag stellen “hebben wij een coalitie die het doenbaar kan maken? “.

De Amerikaanse en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben het regime in Syrië ondertussen opgeroepen mee te werken aan het onderzoek van de VN. De bewindslieden riepen de rebellen op de onderzoekers een “veilige toegang” te garanderen tot de plaats van de gifgasaanval nabij Damascus.

Door de rebellen gecontroleerde zone

In een telefoontje heeft Lavrov zijn Amerikaanse collega gezegd dat Moskou na de berichten over een aanval met scheikundige wapens “de Syrische regering meteen heeft opgeroepen mee te werken met de scheikundige deskundigen van de VN” die zich in Syrië bevinden, zo staat in een communiqué van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het is nu aan de oppositie om aan de (VN-)missie een veilige toegang te verzekeren tot de plaats van het incident” dat zich in een door de rebellen gecontroleerde zone bevindt”, aldus de mededeling. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content