Barack Obama brengt historisch bezoek aan Cuba: ‘Que bolá Cuba?’

Barack Obama in Havana © Reuters

Als eerste zittende Amerikaanse president sinds 1928 brengt Barack Obama een bezoek aan Cuba.

Met de tweet “Que bolá Cuba?” (Hoe gaat het Cuba?) begroette de Amerikaanse president Barack Obama de Cubaanse bevolking, aan de start van zijn driedaagse officiële staatsbezoek aan het land. De Air Force One landde om 21.18 uur Belgische tijd, maar alvorens uit te stappen begroette de Amerikaanse president de Cubaanse bevolking alvast op Twitter. “Que bolá Cuba?” (Hoe gaat het, Cuba? ), zo schreef hij. “Net geland hier, ik kijk er naar uit om de Cubaanse bevolking te ontmoeten en er rechtstreeks mee te praten.”

De president en zijn familie reisden van de luchthaven meteen naar de hoofdstad Havana, waar hij een wandeling maakte door het historische stadsgedeelte, en het personeel van de Amerikaanse ambassade ontmoette. Omwille van het regenweer gebeurde dat laatste niet in de ambassade zelf, maar in het Melia Habana Hotel. “Dat we een Amerikaanse ambassade hebben betekent dat we onze waarden en belangen beter kunnen bevorderen, en de bezorgdheden van het Cubaanse volk beter kunnen begrijpen”, zo zei hij, eraan toevoegend dat zijn staatsbezoek slechts een eerste stap is in de betere relaties tussen beide landen.

Historisch

De Amerikaanse president sprak van “een historisch bezoek en een historische gelegenheid”. “In 1928 arriveerde president Coolidge hier met een oorlogschip na een reis van drie dagen. Mij kostte het maar drie uur”, zo voegde hij eraan toe. Toen Obama en zijn familie wat later arriveerden aan de kathedraal van Havana werden ze toegejuicht door een grote mensenmassa. Obama nam er even de tijd om handjes te schudden, alvorens hij de kathedraal binnenging, waarh hij kardinaal Jaime Ortega ontmoette.

De dooi in de relaties tussen de VS en Cuba is een van de belangrijkse verwezelijkingen in het buitenlands beleid van Barack Obama. Beide landen leefden meer dan vijftig jaar op gespannen voet met elkaar, na de revolutie onder leiding van Fidel Castro. Sinds eind 2014 zijn de diplomatieke banden weer hersteld. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ging in augustus vorig jaar al naar Havana voor de opening van de Amerikaanse ambassade.

Nog voor het vertrek van Obama uit de VS werd duidelijk dat er in Cuba nog verbeteringen mogelijk zijn wat de mensenrechten betreft. Bij een betoging van tegenstanders van het regime, in een park van Havanna, werden tientallen dissidenten opgepakt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content