Op het met bankroet bedreigde Cyprus zijn de banken opnieuw opengegaan. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat de Cyprioten weer toegang krijgen tot de bankfilialen op het eiland.

Volgens getuigen is een massale stormloop op de banken vooralsnog uitgebleven, onder meer nadat er verschillende waarschuwingsboodschappen werden uitgezonden op de nationale radio- en televisiezenders.

"Alles gaat goed, ik ben tevreden", verklaarde het Cypriotische parlementslid Prodromos Prodromou enkele minuten na de heropening.

Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP staan in het centrum van Nicosia wel een vijftigtal mensen voor de Bank of Cyprus. Ook voor andere banken staan enkele tientallen mensen te wachten.

Veiligheidsagenten
Er staan ook veiligheidsagenten - sommige zelfs gewapend - opgesteld voor de lokale en buitenlandse banken in de hoofdstad. De regering heeft uit voorzorg alvast strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen.

De Europese Commissie heeft in een verklaring nog benadrukt dat de eiland wel degelijk het recht heeft "onder bepaalde en strikte voorwaarden" restricties op te leggen aan het kapitaalverkeer, maar ze moeten "zo snel als mogelijk" weer worden opgeheven.

Op het met bankroet bedreigde Cyprus zijn de banken opnieuw opengegaan. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat de Cyprioten weer toegang krijgen tot de bankfilialen op het eiland. Volgens getuigen is een massale stormloop op de banken vooralsnog uitgebleven, onder meer nadat er verschillende waarschuwingsboodschappen werden uitgezonden op de nationale radio- en televisiezenders. "Alles gaat goed, ik ben tevreden", verklaarde het Cypriotische parlementslid Prodromos Prodromou enkele minuten na de heropening. Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP staan in het centrum van Nicosia wel een vijftigtal mensen voor de Bank of Cyprus. Ook voor andere banken staan enkele tientallen mensen te wachten. Veiligheidsagenten Er staan ook veiligheidsagenten - sommige zelfs gewapend - opgesteld voor de lokale en buitenlandse banken in de hoofdstad. De regering heeft uit voorzorg alvast strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen. De Europese Commissie heeft in een verklaring nog benadrukt dat de eiland wel degelijk het recht heeft "onder bepaalde en strikte voorwaarden" restricties op te leggen aan het kapitaalverkeer, maar ze moeten "zo snel als mogelijk" weer worden opgeheven.