Ban Ki-moon (VN) wil 115 miljoen dollar voor Gaza

Families van de omgekomen kinderen in Gaza © Reuters

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon heeft de lidstaten een bedrag van 115 miljoen dollar (85 miljoen euro) gevraagd voor de inwoners van de Gazastrook.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de lidstaten een bedrag van 115 miljoen dollar (85 miljoen euro) gevraagd voor de mensen in de Gazastrook. ‘Dat is enkel voor het hoogstnoodzakelijke. We moeten er alles aan doen om het lijden van deze mensen te verlichten’, zei hij op een zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York, waaraan hij via een videoconferentie uit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever deelnam.

Volgens zijn gegevens hebben 100.000 Palestijnen toevlucht gezocht in VN-instellingen. Maar zeker twintig van die instellingen moesten wegens de gevechten gesloten worden. ‘Stop met vechten en begin te onderhandelen’, riep Ban de Israëli’s en Palestijnen toe. ‘Keer terug naar het begin van het conflict en los het op.’ Israël heeft een recht op veiligheid en de raketaanvallen van de Palestijnen moeten onmiddellijk stopgezet worden. ‘Maar Israël draagt ook de verantwoordelijkheid om gepast op die aanvallen te reageren en er alles aan te doen om de burgers te beschermen.’

‘Onze ziekenhuizen zinken weg in het bloed van onschuldigen’

Riyad Mansu, vertegenwoordiger van de Palestijnen bij de VN, beschuldigt Israël van een nooit geziene hardheid. ‘Zonder enige blijk van consideratie worden hele families afgeslacht. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.’ Hij las een lijst met namen van slachtoffers van het conflict voor. Het jongste was een baby van vijf maanden oud. ‘Onze ziekenhuizen zinken weg in het bloed van onschuldigen.’

De Israëlische vertegenwoordiger David Roet citeerde in een zin ‘de grote dichter en staatsman Goethe’ volgens wie ‘die Dinge direkt vor Augen am schwersten zu erkennen seien’ of vrij vertaald dat wat vlak voor onze neus gebeurt het moeilijkst te zien is. ‘Als we in de wereld rondkijken wordt duidelijk dat het islamisme het grootste gevaar vormt,’ verklaart Roet. ‘Isis, al-Qaida, Boko Haram, Hamas en Hezbollah vechten tegen democratie en al wat modern is en staan garant voor extremisme en onverdraagzaamheid. Israël is de enige liberale democratie in de regio,’ stelde hij. ‘Wij staan in de eerste gelederen van het front. De strijd die wij vandaag voeren, kan morgen de rest van de beschaafde wereld moeten voeren.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content