Dit jaar zijn er in deze stad van 600.000 inwoners tot dusver 108 moorden geteld, een toename tegenover vorige jaren, maar nog altijd beneden het niveau van de jaren 1980-90. Het aantal schietpartijen is dit jaar met 78 procent gestegen tegenover 2014. Het aantal gearresteerde verdachten is gedaald.

De politie kan de toename van moorden niet verklaren, maar velen leggen een verband met de dood in april van de 25-jarige zwarte Freddie Gray, die bij zijn arrestatie en/of overbrenging naar het politiebureau zodanige verwondingen aan wervels en strottenhoofd opliep dat hij een week later overleed. Na het overlijden van Gray braken rellen los, en werden zes agenten die bij de arrestatie en het transport betrokken waren in beschuldiging gesteld.

Gedemoraliseerd?

Sindsdien, zegt commissaris Anthony Batts, kunnen agenten niet langer opereren zonder dat er een samenscholing rondom hen ontstaat, met bewoners die alles wat politiemensen uitrichten op camera vastleggen.

De agenten zouden gemoraliseerd zijn, zowel door de reactie van de bevolking als door de beschuldigingen tegen zes collega's.

Tegelijk maakten de gangs van Baltimore van de protesten gebruik om hun greep op de buurt te verstevigen.

Tot een jaar of 20 geleden waren er gemiddeld 300 moorden per jaar in Baltimore. Dat aantal liep geleidelijk terug naar 197 in 2011, onder de huidige burgemeester Stephanie Rawlings-Blake. Sinsdsdien is er weer een stijging.

Dit jaar zijn er in deze stad van 600.000 inwoners tot dusver 108 moorden geteld, een toename tegenover vorige jaren, maar nog altijd beneden het niveau van de jaren 1980-90. Het aantal schietpartijen is dit jaar met 78 procent gestegen tegenover 2014. Het aantal gearresteerde verdachten is gedaald.De politie kan de toename van moorden niet verklaren, maar velen leggen een verband met de dood in april van de 25-jarige zwarte Freddie Gray, die bij zijn arrestatie en/of overbrenging naar het politiebureau zodanige verwondingen aan wervels en strottenhoofd opliep dat hij een week later overleed. Na het overlijden van Gray braken rellen los, en werden zes agenten die bij de arrestatie en het transport betrokken waren in beschuldiging gesteld. Sindsdien, zegt commissaris Anthony Batts, kunnen agenten niet langer opereren zonder dat er een samenscholing rondom hen ontstaat, met bewoners die alles wat politiemensen uitrichten op camera vastleggen.De agenten zouden gemoraliseerd zijn, zowel door de reactie van de bevolking als door de beschuldigingen tegen zes collega's.Tegelijk maakten de gangs van Baltimore van de protesten gebruik om hun greep op de buurt te verstevigen. Tot een jaar of 20 geleden waren er gemiddeld 300 moorden per jaar in Baltimore. Dat aantal liep geleidelijk terug naar 197 in 2011, onder de huidige burgemeester Stephanie Rawlings-Blake. Sinsdsdien is er weer een stijging.