Kort na de dood van de 25-jarige arrestant Freddie Gray, die zijn rug brak tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau, werden zes betrokken agenten in beschuldiging gesteld.

De zwaarste beschuldigingen gingen naar Caesar Goodson, de chauffeur van de arrestatieauto, die ervan beschuldigd werd "een ruwe rit" te hebben georganiseerd en onvoldoende zorg aan de arrestant te hebben gegeven. Gray werd geboeid in de arrestatieauto gebracht, maar werd daar niet met een gordel vastgemaakt. Hij zou gesmeekt hebben om verzorging, en Goodson zou daar pas aan het einde van de rit gevolg aan hebben gegeven.

De "ruwe rit" gebeurt volgens de aanklacht wel vaker om arrestanten "een lesje te leren".

Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven, /
Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven © /

Maar in dit geval, aldus de rechter, blijkt uit de beschikbare camerabeelden niet dat de rit ongewoon of bruusk verliep. Er is, zei hij, "onvoldoende bewijs om van een ruwe rit te spreken".

Alle 7 aanklachten tegen Goodson, gaande tot moord zonder voorbedachtheid, werden verworpen.

Geen bestraffing?

Dit is een klap voor de procureurs, die zich volgens de Amerikaanse pers nu beraden over volgende processen tegen nog vier agenten. Vorige maand werd al een eerste agent vrijgesproken.

In Baltimore groeit het vermoeden dat niemand zal bestraft zal worden voor de dood van Gray.

Procureur Marilyn Mosby, REUTERS
Procureur Marilyn Mosby © REUTERS

De zwarte jongeman Freddie Gray sloeg in april vorig jaar op vlucht nadat hij oogcontact had met politieagenten. Die agenten zetten de achtervolging in, gingen over tot wat sommigen een onwettige arrestatie hebben genoemd (ze vonden een mes bij Gray, maar het is onduidelijk of dat illegaal was). Gray werd in een arrestatiewagen gezet, die nog een arrestant ging ophalen. Toen Gray 40 minuten na zijn arrestatie in het politiebureau aankwam, bleek zijn ruggengraat gebroken en zijn strottenhoofd verbrijzeld. Hij was nog een week in coma alvorens te overlijden.

Na de dood van Gray braken rellen uit in Baltimore. De rust keerde terug nadat procureur Marilyn Mosby 6 agenten in beschuldiging stelde.

Mosby verliet donderdag hoofdschuddend de rechtszaal.

De dood van Gray paste in een rij van zwarte politiedoden. In dit geval waren de betrokken agenten gemengd: 3 wit en 3 zwart.

Kort na de dood van de 25-jarige arrestant Freddie Gray, die zijn rug brak tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau, werden zes betrokken agenten in beschuldiging gesteld. De zwaarste beschuldigingen gingen naar Caesar Goodson, de chauffeur van de arrestatieauto, die ervan beschuldigd werd "een ruwe rit" te hebben georganiseerd en onvoldoende zorg aan de arrestant te hebben gegeven. Gray werd geboeid in de arrestatieauto gebracht, maar werd daar niet met een gordel vastgemaakt. Hij zou gesmeekt hebben om verzorging, en Goodson zou daar pas aan het einde van de rit gevolg aan hebben gegeven. De "ruwe rit" gebeurt volgens de aanklacht wel vaker om arrestanten "een lesje te leren". Maar in dit geval, aldus de rechter, blijkt uit de beschikbare camerabeelden niet dat de rit ongewoon of bruusk verliep. Er is, zei hij, "onvoldoende bewijs om van een ruwe rit te spreken".Alle 7 aanklachten tegen Goodson, gaande tot moord zonder voorbedachtheid, werden verworpen.Dit is een klap voor de procureurs, die zich volgens de Amerikaanse pers nu beraden over volgende processen tegen nog vier agenten. Vorige maand werd al een eerste agent vrijgesproken.In Baltimore groeit het vermoeden dat niemand zal bestraft zal worden voor de dood van Gray.De zwarte jongeman Freddie Gray sloeg in april vorig jaar op vlucht nadat hij oogcontact had met politieagenten. Die agenten zetten de achtervolging in, gingen over tot wat sommigen een onwettige arrestatie hebben genoemd (ze vonden een mes bij Gray, maar het is onduidelijk of dat illegaal was). Gray werd in een arrestatiewagen gezet, die nog een arrestant ging ophalen. Toen Gray 40 minuten na zijn arrestatie in het politiebureau aankwam, bleek zijn ruggengraat gebroken en zijn strottenhoofd verbrijzeld. Hij was nog een week in coma alvorens te overlijden. Na de dood van Gray braken rellen uit in Baltimore. De rust keerde terug nadat procureur Marilyn Mosby 6 agenten in beschuldiging stelde.Mosby verliet donderdag hoofdschuddend de rechtszaal.De dood van Gray paste in een rij van zwarte politiedoden. In dit geval waren de betrokken agenten gemengd: 3 wit en 3 zwart.