Voor de asielzoekers die in Griekenland zijn aangekomen en zich vervolgens naar het noorden of westen van Europa willen begeven, is Macedonië het eerste transitland. Maar Macedonië heeft sinds kort restricties ingesteld op het aantal vluchtelingen dat het land mag doorreizen, waardoor momenteel duizenden mensen vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens. Gjorge Ivanov stelt nu dat de grens zelfs helemaal dicht gaat wanneer in Oostenrijk het quotum van het aantal vluchtelingen bereikt wordt. "En dat is mogelijk nu al aan het gebeuren", zo vervolgt het Macedonische staatshoofd.

'Als we op Europa hadden gewacht, waren we overspoeld'

Nochtans heeft Oostenrijk het maximaal aantal toegelaten asielzoekers nog lang niet bereikt. Oostenrijk heeft de limiet voor dit jaar ingesteld op 37.500 asielzoekers. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen zijn er nu al zowat 12.000 geteld, of zowat een derde van het vooropgestelde aantal. Gjorge Ivanov verdedigde in het interview nog de Macedonische beperkingen op het aantal vluchtelingen. "We hebben onze eigen beslissingen genomen. In crisistijden moet elk land zijn eigen oplossingen vinden", zegt hij. Als we dat niet doen en een beslissing van de EU had afgewacht "zou Macedonië overspoeld geweest zijn met vluchtelingen".

(Belga/RR)

Voor de asielzoekers die in Griekenland zijn aangekomen en zich vervolgens naar het noorden of westen van Europa willen begeven, is Macedonië het eerste transitland. Maar Macedonië heeft sinds kort restricties ingesteld op het aantal vluchtelingen dat het land mag doorreizen, waardoor momenteel duizenden mensen vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens. Gjorge Ivanov stelt nu dat de grens zelfs helemaal dicht gaat wanneer in Oostenrijk het quotum van het aantal vluchtelingen bereikt wordt. "En dat is mogelijk nu al aan het gebeuren", zo vervolgt het Macedonische staatshoofd. Nochtans heeft Oostenrijk het maximaal aantal toegelaten asielzoekers nog lang niet bereikt. Oostenrijk heeft de limiet voor dit jaar ingesteld op 37.500 asielzoekers. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen zijn er nu al zowat 12.000 geteld, of zowat een derde van het vooropgestelde aantal. Gjorge Ivanov verdedigde in het interview nog de Macedonische beperkingen op het aantal vluchtelingen. "We hebben onze eigen beslissingen genomen. In crisistijden moet elk land zijn eigen oplossingen vinden", zegt hij. Als we dat niet doen en een beslissing van de EU had afgewacht "zou Macedonië overspoeld geweest zijn met vluchtelingen".(Belga/RR)