Balans Syrische burgeroorlog: 110.000 doden, 7 miljoen vluchtelingen en 1.500 miljard dollar schade

Zeven miljoen Syriërs zijn op vlucht. © Reuters

De ondertussen twee en een half jaar durende heeft al een enorme tol geëist: 110.000 doden, 5 miljoen interne vluchtelingen en 2 miljoen buiten de grenzen en voor 1.500 miljard dollar schade.

Het nu al meer dan twee en een half jaar durende conflict in Syrië heeft al meer dan 1.500 miljard dollar schade aangericht. Er zijn daarenboven al twee miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Binnen de Syrische grenzen zouden vijf miljoen mensen op de vlucht zijn. Onder hen één miljoen kinderen.

Uit een studie waarover de Syrische krant al-Watan bericht blijkt dat de Syrische burgeroorlog op twee en een half jaar tijd al voor meer dan 1.500 miljard dollar schade heeft veroorzaakt. Die krant staat dicht bij het regime van Bashar al-Assad.

De studie, uitgevoerd door een vastgoedexpert, schat de kosten op 1.573 miljard dollar. Anderhalf miljoen woningen zijn totaal of gedeeltelijk vernield door bombardementen en gevechten.

In het Syrisch conflict zijn al 110.000 doden gevallen. Pas maakte het Hoog Commissariaat van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bekend dat het aantal vluchtelingen de kaap van de 2 miljoen overschreden heeft.

Balans Syrische burgeroorlog: 110.000 doden, 7 miljoen vluchtelingen en 1.500 miljard dollar schade

De burgeroorlog in Syrië heeft al zeven miljoen vluchtelingen op de been gebracht. Volgens het hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) in Syrië, Tarik Kurdi, is een derde van de bevolking op de vlucht voor het aanhoudende geweld.
Unicef maakte bekend dat bij die zeven miljoen vluchtelingen een miljoen kinderen zijn. Daarmee is meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen in het buitenland een kind.

Hulp van VN is slecht een druppel in de zee van humanitaire hulp

Tarik Kurdi (UNHCR)

Vijf miljoen verjaagden bevinden zich nog steeds in Syrië en zijn dus op de dool in eigen land, liet Kurdi weten aan het persbureau Associated Press. Volgens Kurdi vormt de hulp die de Verenigde Naties verleent slechts “een druppel in de zee van humanitaire behoeften.”

Een van de voornaamste reden voor een gebrek aan hulp is het geldgebrek. Internationale donoren hebben nog niet een derde van de nodige financiële middelen gestuurd die nodig is om iedereen die op de vlucht is door de oorlog te helpen, klinkt het. (Belga/AVE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content