Bakala, hoofdsponsor achter Quick-Stepploeg, in de problemen met kolenbedrijf

Zdenek Bakala © BELGA

De hoofdsponsor van wielerploeg Etixx-Quick Step, de steenrijke Tsjech Zdenek Bakala, ligt in zijn thuisland onder vuur. Zijn kolenbedrijf zit in zwaar weer. Door de connecties van Bakala in de Tsjechische politiek kan dat gevolgen hebben voor het hele land.

Tsjechië maakt zich klaar voor drie drukke politieke jaren. In de herfst zijn er regionale verkiezingen, volgend jaar volgen de parlementsverkiezingen en in 2018 verkiezen de Tsjechen een nieuwe president. Een van de grote thema’s in die drie stembusslagen klinkt bekend in de oren van Belgische wielerliefhebbers. Het is namelijk Zdenek Bakala, de hoofdsponsor van Etixx-Quick Step, de wielerploeg van onder andere Tom Boonen.

De steenrijke Bakala, in 2014 1565ste op de lijst van rijkste mensen door Forbes, is eigenaar van het steenkolenbedrijf OKD. Dat stond pas nog op de rand van het faillissement door de dalende kolenprijzen, maar zal uiteindelijk geherstructureerd worden. Dat meldt Politico.

Tot zover het (relatief) goede nieuws voor Bakala, want er worden steeds meer vragen gesteld bij de manier waarop Bakala dat bedrijf in 2004 kocht. De Tsjechische staat verkocht toen haar OKD-aandelen, 45,9 procent van het totaal, voor 4,1 miljard Tsjechische kroon (130 miljoen euro) aan Karbon Invest, dat toen meerderheidsaandeelhouder werd. Amper negen dagen na die deal kochten Bakala en zijn zakenpartner Karbon Invest, volgens insiders voor maar liefst 13 miljard kroon, wat critici doet denken dat de staat haar aandelen veel te goedkoop van de hand deed.

Politieke elite

President Milos Zeman en minister van Financiën Andrej Babis grijpen de problemen van Bakala aan om de politieke elite op de hak te nemen die sinds het einde van het communisme in Tsjechië aan de macht is. Zeman en Babi¨ stonden weliswaar zelf decennialang aan de politieke en economische top, maar zijn erin geslaagd om zichzelf te profileren als frisse figuren die de elite uit het verleden uit willen vegen. Bakala is volgens hen een sleutelfiguur in die elite. Hij sponsorde drie centrumrechtse partijen die van 2010 tot 2013 een regering vormden, die geplaagd werd door schandalen. Criticasters noemden de regering ook weleens de Bakalacoalitie.

Sterker nog: Zeman wil Bakala in de gevangenis, al is niet duidelijk wat de aanklacht zou kunnen zijn. Vorige maand beschuldigde hij er Bakala nog van dat hij zijn ‘mooie miljoenen in Zwitsers gevangenschap had gestoken’. De president heeft nog een persoonlijke reden om Bakala’s vel te willen: de investeerder sponsorde omdat Karel Schwarzenberg hielp, in 2013 Zemans tegenstander als president.

Jarenlang was Bakala het Tsjechische voorbeeld van de selfmade man. In de vroege jaren 80 trok hij naar de VS, in 1991 keerde hij terug als succesvol bankier. Hij werd zo een goed contact voor internationale investeerders en stond aan de wieg van de eerste investeringsbank in Tsjechië. Ook nu nog verdedigen vele Tsjechen hem. Zij zien in hem gewoon een harde zakenman, die altijd binnen de wet heeft geopereerd. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content