Bahrein wil lidmaatschap Qatar bij Golf-raad 'bevriezen'

30/10/17 om 05:56 - Bijgewerkt om 05:55

Bron: Belga

Bahrein heeft maandag opgeroepen om het lidmaatschap van Qatar bij de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) te bevriezen. Daarnaast zal de eilandstaat niet deelnemen aan de volgende GCC-top, in december in Koeweit, zolang het sinds juni geïsoleerde emiraat zijn banden met Iran niet herziet.

Bahrein wil lidmaatschap Qatar bij Golf-raad 'bevriezen'

© Reuters

'Bahrein neemt geen deel aan de GCC-top en zal niet naast Qatar zitten, dat almaar nauwere banden opbouwt met Iran en buitenlandse troepen toelaat. Dat zijn gevaarlijke stappen in de veiligheid van de GCC', zegt minister van Buitenlandse Zaken Khalid bin Ahmed al-Khalifa. De GCC bestaat in totaal uit zes landen: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In juni beslisten Saoedi-Arabië, de VAE, Bahrein en Egypte om de diplomatieke banden en de handel met Qatar door te snijden en de grenzen met het land te sluiten. De landen beschuldigen Doha ervan terroristen te ondersteunen en financieren en te vriendschappelijke banden te hebben met Saoedi-Arabiës (soennitisch) regionale rivaal Iran (sjiitisch).

De emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, beschuldigde zondag in een televisieinterview met de Amerikaanse zender CBS Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten dan weer ervan dat ze erop uit zijn om een regimewisseling door te voeren in het emiraat. 'De geschiedenis leert ons dat ze dat al eerder geprobeerd hebben in 1996, nadat mijn vader de emir was geworden.'

Onze partners