Bahrein en Libië treden hardhandig op tegen betogers

© Reuters

In de Bahreinse hoofdstad Manama werden woensdagnacht 3 anti-regeringsbetogers gedood en 195 gewond door ‘veiligheidstroepen’. Ook in Libië werden verschillende betogers neergeschoten.

Bahrein In de nacht van woensdag op donderdag dreven Bahreinse ordetroepen manifestanten uiteen die sinds dinsdag kampeerden op een plein in de hoofdstad Manama. “Ze hebben het plein aangevallen waar honderden personen de nacht doorbrachten in tenten”, zegt de 37-jarige Fadel Ahmad.

Deze actie bekochten drie betogers met hun leven. 195 van hen werden gewond, volgens Fayçal Ben Yacoub al-Hamar, de minister van Gezondheid. Eerder deze week overleden al twee mensen gedurende de protestacties.

De regering heeft verdere betogingen verboden en het leger de opdracht gegeven alles in te zetten om de veiligheid te bewaren. Dat meldde de Bahreinse minister van Binnenlandse Zaken donderdag.

In het Koninkrijk Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf en de Golf van Bahrein, woont een meerderheid aan sjiieten, maar het land wordt geleid door een soennitische dynastie. De onrust in het kleine koninkrijk startte maandag. Duizenden manifestanten eisen in navolging van Egypte en Tunesië politieke en sociale hervormingen.

Libië Bij botsingen tussen de ordetroepen en manifestanten die protesteerden tegen het Libische regime, zijn woensdag in de oostelijke Libische stad al-Baïda minstens vier mensen omgekomen, aldus oppositiewebsites en Libische ngo’s in het buitenland.

Volgens Libya Watch, een mensenrechtenorganisatie in Londen, schoten binnenlandse veiligheidstroepen en milities van de revolutionaire comités met scherp op een “vreedzame manifestatie van jongeren” in de stad al-Baïda .

Ook in de stad Benghazi zouden volgens oppositiekringen twee mensen zijn omgekomen bij botsingen met de politie.

Via internet werd donderdag uitgeroepen tot “Dag van de Woede”. Tegenstanders van het regime worden gestimuleerd om protesten te houden in het hele land.

Libië staat sinds een coup in 1969 onder leiding van Muammar Khaddafi, of ‘Colonel Khaddafi’. De protesten in Libië gingen van start na de arrestatie van een uitgesproken regeringscriticus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content