Baas EU-rekenkamer stalkt twee Belgische ambtenaren

© Europese Commissie

Twee Belgische ambtenaren van de Europese Rekenkamer stappen naar het gerecht om iets te doen aan hun baas, de Roemeense Nadejda Dandolova. Die voert een schrikbewind, zeggen ze.

Voor de eerste keer in haar geschiedenis wordt de Europese Rekenkamer door haar eigen werknemers aangeklaagd voor stalking. Twee Belgische ambtenaren werden jarenlang gepest door hun Bulgaarse diensthoofd, bevestigen drie experts. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Brullen en tieren

De Bulgaarse Nadedja Sandolova werd in 2007 ingezworen als hoofd van het kabinet dat binnen de Rekenkamer de financiën van de Europese agentschappen onder de loep neemt. “De eerste zes maanden viel er niets aan te merken”, aldus Sonja Deweerdt, een van de twee Belgische ambtenaren. “Maar daarna voerde Sandolova een schrikbewind in.”

De 43-jarige ambtenaar uit Ieper doet in de kranten haar ervaringen uit de doeken. “Ze wist dat ik aan astma lijd maar blies toch voortdurend de rook van haar sigaret in mijn gezicht. Ze communiceerde uitsluitend door te brullen en te tieren. Alles wat fout liep, was onze schuld”, klonk het. “Telkens wanneer ik naar het toilet ging, hield Vassil, een van haar Bulgaarse assistenten, me in de gaten.”

Hand boven het hoofd

Deweerdt en de 45-jarige kabinetschef Didier Lebrun namen samen een advocaat. “Een onafhankelijke onderzoeker, de arts van de Rekenkamer en een psychiater zijn tot hetzelfde besluit gekomen: mijn cliënten werden door mevrouw Sandolova gestalkt”, aldus meester Jean-Noël Louis.

De Rekenkamer bracht de Bulgaarse echter niet voor de Europese rechter. “Er rest me geen ander alternatief dan de Rekenkamer zelf aan te pakken omdat zij haar leden de hand boven het hoofd houdt”, zegt de advocaat. De Rekenkamer zelf blijft erbij dat haar niets te verwijten valt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content