Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse staatsveiligheid, moet opstappen en wordt staatssecretaris in het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat heeft de Duitse regering aangekondigd, na een ontmoeting tussen bondskanselier Angela Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken en CSU-leider Horst Seehofer en SPD-voorzitter Andrea Nahles.

Maassen was onder vuur komen te liggen wegen uitspraken over geweld tegen buitenlanders in de stad Chemnitz, in het oosten van Duitsland.

Maassen zei aan de krant Bild dat zijn dienst niet over informatie beschikte die zou bewijzen dat er na de gewelddadige dood van een Duitse man in Chemnitz een 'klopjacht' op buitenlanders zou plaatsgevonden hebben. Hij zei ook dat er geen aanwijzingen waren dat een video die op het internet circuleerde, en waarop te zien is hoe mannen van buitenlandse origine achternagezeten worden, authentiek is. Maassen sprak daarmee kanselier Merkel en regeringswoordvoerder Steffen Seibert tegen.

In Chemnitz werd op 26 augustus een Duitse man doodgestoken. Asielzoekers werden verdacht van de doodslag. Na de feiten kwamen er in Chemnitz demonstraties van rechtsgezinden, neonazi's en tegenstanders van het migratiebeleid van de regering-Merkel, evenals tegenbetogingen.

Weggepromoveerd

Volgens de mededeling van de Duitse regering zal Maassen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, alhoewel binnenlandminister Seehofer 'zijn competentie inzake kwesties van openbare veiligheid' waardeert. De jurist wordt in elk geval weggepromoveerd naar een post in een hogere looncategorie. De oplossing die de drie Duitse coalitiepartijen hebben gevonden, lijkt er een waarmee ze alle hun gezicht kunnen redden.

De sociaaldemocraten van de SPD hadden duidelijk laten verstaan dat ze wilden dat Maassen zijn koffers pakte. Seehofer had vorige week nog zijn vertrouwen uitgedrukt in Maassen.

Wie Maassen opvolgt aan het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, is nog niet duidelijk. In kringen van CDU/CSU was te horen dat Hans-Georg Engelke, de huidige staatssecretaris in het ministerie van Binnenlandse Zaken, begin deze week over de tongen ging als leider van het 'Bundesamt für Verfassungsschutz'.

Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse staatsveiligheid, moet opstappen en wordt staatssecretaris in het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat heeft de Duitse regering aangekondigd, na een ontmoeting tussen bondskanselier Angela Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken en CSU-leider Horst Seehofer en SPD-voorzitter Andrea Nahles.Maassen was onder vuur komen te liggen wegen uitspraken over geweld tegen buitenlanders in de stad Chemnitz, in het oosten van Duitsland. Maassen zei aan de krant Bild dat zijn dienst niet over informatie beschikte die zou bewijzen dat er na de gewelddadige dood van een Duitse man in Chemnitz een 'klopjacht' op buitenlanders zou plaatsgevonden hebben. Hij zei ook dat er geen aanwijzingen waren dat een video die op het internet circuleerde, en waarop te zien is hoe mannen van buitenlandse origine achternagezeten worden, authentiek is. Maassen sprak daarmee kanselier Merkel en regeringswoordvoerder Steffen Seibert tegen.In Chemnitz werd op 26 augustus een Duitse man doodgestoken. Asielzoekers werden verdacht van de doodslag. Na de feiten kwamen er in Chemnitz demonstraties van rechtsgezinden, neonazi's en tegenstanders van het migratiebeleid van de regering-Merkel, evenals tegenbetogingen.Volgens de mededeling van de Duitse regering zal Maassen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, alhoewel binnenlandminister Seehofer 'zijn competentie inzake kwesties van openbare veiligheid' waardeert. De jurist wordt in elk geval weggepromoveerd naar een post in een hogere looncategorie. De oplossing die de drie Duitse coalitiepartijen hebben gevonden, lijkt er een waarmee ze alle hun gezicht kunnen redden.De sociaaldemocraten van de SPD hadden duidelijk laten verstaan dat ze wilden dat Maassen zijn koffers pakte. Seehofer had vorige week nog zijn vertrouwen uitgedrukt in Maassen.Wie Maassen opvolgt aan het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, is nog niet duidelijk. In kringen van CDU/CSU was te horen dat Hans-Georg Engelke, de huidige staatssecretaris in het ministerie van Binnenlandse Zaken, begin deze week over de tongen ging als leider van het 'Bundesamt für Verfassungsschutz'.