B-Fast blaast missie af: ‘Geld belastingbetaler werd niet goed besteed’

Het team van B-Fast in Nepal © Belga

In samenspraak met de bevoegde overheden in Brussel heeft het Belgische reddingsteam van B-Fast beslist om zich uit Nepal terug te trekken. SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil bijkomende uitleg van Didier Reynders.

Ondanks tal van tegengestelde signalen was er volgens de Nepalese autoriteiten geen nood meer aan de uiteenlopende soorten hulp die de Belgen nog wilden bieden. Het team kwam uiteindelijk dus nooit in actie.

“Het accent van de operatie is van ‘search and rescue’ verschoven naar humanitaire hulp, zoals het aanvoeren van tenten, levensmiddelen, medisch en ander materiaal”, moest teamleider Gilles Du Bois D’Aische donderdagavond aan zijn ploeg vertellen. “Dit is niet onze job, dus in samenspraak met Brussel is beslist om ons terug te trekken.”

Nochtans heeft de teamleiding dag en nacht gewerkt om toch nog in actie te kunnen schieten. Ook donderdag, tijdens verschillende vergaderingen met de lokale autoriteiten, boden de Belgen alle mogelijke hulp aan die B-Fast maar kan bieden. Medische hulp, maar bijvoorbeeld ook steun bij de heropbouw van cruciale infrastructuur.

Verbazing

“Onze voorstellen werden echter niet weerhouden, tot onze verbazing”, zegt majoor Du Bois D’Aische. “Dat is spijtig, maar wij zijn een overheidsdienst die een andere overheid hulp aanbied. We zijn door hen gevraagd geweest en zijn dus hun gast.”

Nochtans kreeg B-Fast onder meer van VN-bureau Ocha te horen dat er wel nog nood was aan hulp in de regio rond Gorkha, waar de Belgen ontplooid waren. Het team wilde dat verifiëren per helikopter, maar dat werd steeds opnieuw uitgesteld.

“We kregen het gevoel dat het een beetje vertragingsmanoeuvres waren”, bevestigt Rik Telamon, hoofd van het reddingsteam. “We hebben alle mogelijke hulp aangeboden, maar er werd ons uiteindelijk vlakaf gezegd dat deze fase voor hen afgesloten is.”

‘Geld werd niet goed besteed’

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen vindt het “heel spijtig” dat het B-Fastteam besliste om onverrichter zake terug naar België te keren. “Het is vooral spijtig voor de Nepalezen omdat er geen hulp kan geboden worden en voor ons omdat het geld van de Belgische belastingbetaler niet goed besteed werd”, zei hij in een reactie.

Van der Maelen benadrukt dat het B-Fastteam geen fout treft. Een aantal experten hadden volgens hem gesuggereerd om een veldhospitaal mee te nemen, maar de politici zijn daar tijdens het beslissingsproces van af geweken. Hij vindt dan ook dat de verantwoordelijken zich moeten verantwoorden.

Het SP.A-Kamerlid gaat minister van Buitenlandse Zaken alvast volgende week aan de tand voelen. “Er is immers te veel geld verkwist. De missie naar Tahiti kostte destijds 150.000 tot 250.000 euro. Deze missie moet in dezelfde orde van grootte gezien worden”, meent hij.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content