Azerbeidzjan naar Genève voor overleg over conflict Nagorno-Karabach

Archieffoto (april 2016): Een Armeense soldaat in Nagorno-Karabach. © Reuters

De onderhandelingen in Genève over een staakt-het-vuren in de regio Nagorno-Karabach zullen alleen bijgewoond worden door Azerbeidzjan. Armenië schuift niet aan tafel bij het gesprek, dat Rusland, Frankrijk en de VS donderdag organiseren naar aanleiding van het recent opgelaaide conflict over de betwiste regio.

Intussen werd Stepanakert, de hoofdstad van de zelfbenoemde republiek Nagorno-Karabakh, in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw gebombardeerd door Azerbeidzjaanse troepen. Dat melden journalisten van AFP ter plaatse.

Woensdag initieerde de zogeheten Minks-groep de geplande overleggen in Genève en Moskou. Deze groep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt voornamelijk gevormd door Frankrijk, Rusland en de VS. Maar andere deelnemers zijn behalve de landen in conflict (Armenië en Azerbeidzjan): Duitsland, Finland, Italië, Turkije, Wit-Rusland en Zweden. De groep probeert al sinds 1994 een oplossing te vinden voor het conflict over de regio Nagorno-Karabach.

Donderdag spreekt de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jejhoen Bajramov met diplomaten van de drie voornaamste Minsk-landen. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanian komt niet naar Genève, ‘omdat het onmogelijk is te onderhandelen terwijl militaire operaties voortgezet worden’. Wel zal de Armeense minister maandag naar Moskou reizen, om met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov te spreken.

Rusland heeft goede banden met Armenië en Azerbeidzjan. De minister van Defensie Sergej Sjoigoe sprak woensdagavond al met beide landen, maar maakte niets bekend over de inhoud van de gesprekken.

Partner Content