Anders Behring Breivik gebruikte bij de slachtpartij op het eiland Utoeya een machinegeweer. Deze wapens kunnen in Noorwegen relatief gemakkelijk worden aangeschaft.

Legerwapens vallen niet onder Noorse wapenwet

De 50.000 manschappen van de Noorse troepenmacht Heimevernet zijn met het volautomatische geweer AG3 uitgerust. Dit wapen, dat tot 600 schoten per minuut kan afvuren, wordt als legerwapen gecatalogeerd en valt bijgevolg niet onder de Noorse wapenwet.

Op de video die Breivik op het internet plaatste, is hij op het einde met een AG3 te zien. In 2003 besliste het parlement van Noorwegen dat alle slagpinnen van deze wapens ingeleverd moesten worden. De wapens mogen sindsdien enkel thuis bewaard worden in een toestand waarin ze niet kunnen functioneren. Onderdelen voor het geweer kunnen evenwel via het internet in de Verenigde Staten besteld worden. (Belga/SD)Anders Behring Breivik gebruikte bij de slachtpartij op het eiland Utoeya een machinegeweer. Deze wapens kunnen in Noorwegen relatief gemakkelijk worden aangeschaft. Legerwapens vallen niet onder Noorse wapenwetDe 50.000 manschappen van de Noorse troepenmacht Heimevernet zijn met het volautomatische geweer AG3 uitgerust. Dit wapen, dat tot 600 schoten per minuut kan afvuren, wordt als legerwapen gecatalogeerd en valt bijgevolg niet onder de Noorse wapenwet. Op de video die Breivik op het internet plaatste, is hij op het einde met een AG3 te zien. In 2003 besliste het parlement van Noorwegen dat alle slagpinnen van deze wapens ingeleverd moesten worden. De wapens mogen sindsdien enkel thuis bewaard worden in een toestand waarin ze niet kunnen functioneren. Onderdelen voor het geweer kunnen evenwel via het internet in de Verenigde Staten besteld worden. (Belga/SD)