De Sinaï, het Egyptische schiereiland langs de grens met Israël, Gaza en, mits een kleine oversteek, Jordanië, is van groot strategisch belang. Sinds de val van de Egyptische president Moebarak wordt het gebied in toenemende mate gebruikt en gecontroleerd door radicale groepen, sommige daarvan met banden met Islamitsche Staat.

Die extremistische groepen zijn vooral actief in het noorden van de Sinaï, en daar werd het leger vrijdag op twee plaatsen belaagd.

Eerst kwam een bomauto tot ontploffing bij een checkpoint van het leger in de buurt van El-Arish, de grootste stad in het noorden van de Sinaï. Daarbij kwamen 28 soldaten om het leven. Dertig gewonden werden per helikopter afgevoerd.

Avondklok

Enkele uren later openden onbekenden het vuur op een andere controlepost. Daar kwamen drie soldaten om.

De noodtoestand is afgekondigd voor drie maanden. Tussen 17 en 7 uur geldt een avondklok.

Enkele extremistische groepen zijn al enkele jaren actief in de Sinaï. Enkele daarvan staan in verbinding met IS, en voeren ook een politiek die vergelijkbaar is met IS, met onder meer onthoofdingen, die op het internet gepost worden.

(Belga/RR)

De Sinaï, het Egyptische schiereiland langs de grens met Israël, Gaza en, mits een kleine oversteek, Jordanië, is van groot strategisch belang. Sinds de val van de Egyptische president Moebarak wordt het gebied in toenemende mate gebruikt en gecontroleerd door radicale groepen, sommige daarvan met banden met Islamitsche Staat.Die extremistische groepen zijn vooral actief in het noorden van de Sinaï, en daar werd het leger vrijdag op twee plaatsen belaagd.Eerst kwam een bomauto tot ontploffing bij een checkpoint van het leger in de buurt van El-Arish, de grootste stad in het noorden van de Sinaï. Daarbij kwamen 28 soldaten om het leven. Dertig gewonden werden per helikopter afgevoerd. Enkele uren later openden onbekenden het vuur op een andere controlepost. Daar kwamen drie soldaten om.De noodtoestand is afgekondigd voor drie maanden. Tussen 17 en 7 uur geldt een avondklok.Enkele extremistische groepen zijn al enkele jaren actief in de Sinaï. Enkele daarvan staan in verbinding met IS, en voeren ook een politiek die vergelijkbaar is met IS, met onder meer onthoofdingen, die op het internet gepost worden.(Belga/RR)