Auto rijdt in op menigte in Münster: drie doden, onder wie de dader

07/04/18 om 16:55 - Bijgewerkt op 08/04/18 om 13:15

Bron: Belga

In het Duitse Münster zijn vrijdag twee dodelijke slachtoffers en twintig gewonden gevallen nadat een auto op een menigte mensen op een terras is ingereden. Ook de dader, een psychisch labiele man, kwam om.

Auto rijdt in op menigte in Münster: drie doden, onder wie de dader

© AFP

In het Duitse Münster zijn zaterdagnamiddag drie mensen om het leven gekomen, nadat een bestelwagen inreed op een terras. Een van de dodelijke slachtoffers is de dader. Dat meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op basis van de huidige balans.

De dader van de aanslag met een bestelwagen in Münster, zou een psyschish labiele Duitser geweest zijn. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa. Het zou niet gaan om een terreuraanslag. Na de aanslag heeft de bestuurder van de bestelwagen zichzelf doodgeschoten.

Volgens NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung zou de dader geboren zijn in 1969 en een Duitser zonder migratieachtergrond zijn. Hij kampte in het verleden met psychisme problemen. De man handelde alleen.

De politie van Münster heeft de twee dodelijke slachtoffers van de aanslag waarbij een man met een bestelwagen inreed op een terras, geïndentificeerd. Dat zeggen de politie en het openbaar ministerie van de Duitse stad in de nacht van zaterdag op zondag in een gezamenlijke mededeling. Het gaat om een 51-jarige vrouw uit de landskreis Lüneburg en een 65-jarige man uit de landskreis Borken.

Ook over de dader gaven de autoriteiten meer informatie vrij. 'Volgens de huidige stand van het onderzoek is de bestuurder vermoedelijk een 48-jarige man uit Münster', aldus procureur-generaal Martin Botzenhardt.

Hij pleegde na de aanslag zelfmoord met een vuurwapen, zo wordt ook bevestigd.

De politie voerde zaterdagavond een huiszoeking uit bij de man. Daar vonden de agenten onder meer krachtig vuurwerk en onbruikbaar gemaakte kalasjnikov (AK-47).

'Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen over een mogelijke motief voor de daad', zegt Botzenhardt. De speurders houden in het onderzoek rekening met 'alle richtingen.'

Getuigen wordt gevraagd om alle nuttige informatie en beeldmateriaal te delen met de politie.

Bij de aanslag zaterdag vielen naast twee doden ook meer dan twintig gewonden. Enkelen van hen zijn nog in levensgevaar.

Münster is een van de belangrijkste universiteitensteden van Duitsland. Ze telt meer dan 50.000 studenten en heeft een gezellig centrum met heel wat bars, restaurants en culturele instellingen.

De Kiepenkerl is een toeristische plaats in de historische binnenstad van Münster met haar vele kleine steegjes. Bij goed weer zijn er vaak veel mensen buiten.

Minister: 'Hypothese van islamterreur uitgesloten'

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, heeft zaterdagavond in Münster aan de pers verklaard dat islamterreur uitgesloten wordt als reden voor de aanslag met een bestelwagen. Reul benadrukt dat de dader een Duitser was zonder migratieachtergrond.

'Niets wijst er op dit moment op dat we te maken hebben met islamistische beweegredenen', aldus Reul. Hij liet ook weten dat drie mensen om het leven kwamen, onder wie de dader, en niet vier zoals eerder gemeld door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Geen aanwijzingen dat er mededaders betrokken waren

De Duitse politie gaat na de aanslag die zaterdagavond plaatsvond in Münster niet op zoek naar mededaders. Er zijn geen aanwijzingen dat er nog een andere verdachte betrokken was, zo heeft een woordvoerster van de politie zondag meegedeeld.

In eerdere berichten werd nog melding gemaakt van twee mededaders die na de aanslag uit de auto waren gesprongen en op de vlucht waren geslagen. Die verklaringen zijn onderzocht, maar er wordt uitgegaan van een dader die alleen handelde, zo klinkt het bij de politie.

De meeste politiebarricades die de toegang tot het centrum van de stad blokkeren, worden zondag ook weer opgeheven. De plaats van de aanval zelf blijft wel afgesloten omdat het onderzoek ter plaatse nog wordt voortgezet.

Bij de aanslag vielen ook meer dan twintig gewonden. Enkelen van hen zijn nog in levensgevaar. Volgens Nederlandse media bevinden zich bij de gewonden ook twee Nederlanders, van wie er één in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Erdogan haalt verbaal uit naar Macron na incident in Münster

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft blijkbaar van het dodelijk incident in Münster gebruikgemaakt om zijn Franse collega Emmanuel Macron verbaal aan te vallen. 'Nu zie je wel wat terroristen in Duitsland aanrichten', zei Erdogan zaterdag in het West-Turkse Denizli volgens het staatspersagentschap Anadolu. 'Dat zal ook in Frankrijk gebeuren. Jullie zullen ten onder gaan, zolang het westen deze terroristen te eten geeft.'

Kort voordien was in de Duitse stad Münster een bestelwagen op een terras van een café-restaurant ingereden. Daarbij vielen verschillende doden en tientallen gewonden. De veiligheidsdiensten gaan na de eerste vaststellingen niet van een terreuraanslag uit.

Erdogan leek naar dit incident te verwijzen, maar noemde geen bijzonderheden, noch de stad Münster. Aanleiding voor Erdogans aanval op Macron is dat die onlangs een delegatie met vertegenwoordigers van de Syrische Koerdenmilitie YPG in het Elysée-paleis, de officiële residentie van de president van Frankrijk, heeft ontvangen. Erdogan zei: 'Frankrijk, jullie subsidiëren het terrorisme, jullie steunen terroristen en ontvangen hen dan nog in het Élysée-paleis'. Frankrijk zal zich op die manier nooit kunnen losmaken van de gesel van het terrorisme.

Politici spreken medeleven uit

Heel wat politici in Duitsland en daarbuiten hebben zaterdag hun medeleven uitgesproken voor de slachtoffers van de aanslag met een bestelwagen.

'De berichten die ons vanuit Münster bereiken zijn afschuwelijk', laat de Duitse president Frank-Walter Steinmeier weten. 'We moeten uitgaan van een zware daad van geweld. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Mijn diep medeleven voor al wie een geliefde verloren is.'

Duits bondskanselier Angela Merkel meldt 'diep geschokt te zijn door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Münster'. 'Al het mogelijke wordt gedaan om deze daad op te helderen en om de slachtoffers en hun naasten bij te staan.'

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt 'te rouwen met Münster'. 'Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Mijn grote dank naar al wie tijdens deze moeilijke momenten hulp biedt. Ik wens hen en de gewonden veel sterkte.'

In ons land liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders via Twitter weten dat 'zijn gedachten bij de slachtoffers en gewonden in Münster zijn en bij hun families en vrienden'.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet via Twitter weten 'op dit ogenblik geen linken met België te zien'. 'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de politie- en hulpdiensten in Noordrijn-Westfalen', aldus Jambon.

Ook de de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven uitgedrukt aan Duits president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel, zo meldt het Kremlin. Amerikaans president Donald Trump veroordeelt de 'laffe aanval.'

In de telegram van Poetin vraagt het Russische staatshoofd aan zijn Duitse ambtsgenoot om zijn 'oprechte deelneming' over te maken aan de naasten van de slachtoffers. Hij wenst hen ook een 'spoedig herstel.'

'Ook al hebben de Duitse autoriteiten nog geen motief bekendgemaakt van deze laffe daad, veroordelen we ze', zegt Trump dan weer in een mededeling van het Witte Huis. 'Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie van de slachtoffers. De gewonden wensen we een volledig herstel toe.' De Amerikaanse regering zegt Duitsland alle hulp toe, klinkt het nog.

Lees meer over:

Onze partners