Auto ramt gevel van Nederlandse krant De Telegraaf: ‘Alles wijst op een aanslag’

© Politie Amsterdam

Een auto is dinsdagochtend met hoge snelheid ingereden op het hoofdkantoor van De Telegraaf. Dat meldt de Nederlandse krant, die zelf over ‘een aanslag’ spreekt, op haar eigen website. De politie bevestigt het bericht.

Het minibusje reed rond 4 uur ’s ochtends door de glazen gevel van het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam en vloog daarna in brand. Volgens De Telegraaf vielen er geen gewonden en had de brandweer de felle brand ‘redelijk snel’ onder controle.

De hoofdredactie van De Telegraaf noemt de gebeurtenis schokkend. ‘Alles wijst op een aanslag. Wij laten ons niet intimideren’, aldus hoofdredacteur Paul Jansen. Volgens hem zijn er in het verleden al bedreigingen aan het adres van de krant geweest.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland wijst op de betonnen bloembakken voor de gevel. ‘Alleen als je echt wilt, kom je bij die pui’, zegt hij.

Een woordvoerder van de politie bevestigt het nieuws aan het persagentschap ANP. ‘We vermoeden opzet’, luidt het. De bestuurder van de auto is niet meer ter plaatse. Er is niemand aangehouden. Afgelopen donderdag werd rond 23 uur ook al met een raketwerper geschoten op een pand in Amsterdam waar onder meer Pijper Media, de uitgever van tijdschriften als Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en Grazia, is gevestigd. In de nacht op vrijdag kon de politie een verdachte oppakken.

Politiek verbouwereerd

Nederlands premier Mark Rutte noemt het voorval ‘een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’. Zo reageert de Nederlandse premier Mark Rutte. Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om ‘hem en zijn mensen sterkte’ te wensen.

Rutte stelt dat er nog veel onduidelijk is, maar spreekt net als de politie al wel van een ‘gerichte actie’. Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. ‘We zijn alert en waakzaam’, klinkt het. En ook de Nederlandse Tweede Kamer spreekt van ‘verschrikkelijk nieuws’. ‘Schokkend en zeer verontrustend’, tweette VVD-mediawoordvoerder Dilan Yesilgöz. Haar GroenLinks-collega Zihni Özdil wijst erop dat ‘een aanslag op de media een aanslag is op onze democratie’.

De Telegraaf en GroenLinks zijn niet echt twee handen op één buik, maar ‘dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel en verwerpelijk’, tweet ook Kamerlid Tom van der Lee. De algemene secretaris van de Nederlandse journalisten vereniging NVJ heeft het over ‘een aanval op de journalistiek’. ‘Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie’, zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning. Hij noemt het incident angstaanjagend. ‘Maar we moeten ons er absoluut niet van weerhouden om ons werk te doen, maar wel onder veilige omstandigheden.’ Hij verwijst ook naar het incident van vorige week, toen geschoten werd met een raketwerper op een pand waar de uitgever van tijdschriften als Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en Grazia is gevestigd.

‘Wat het ook is het lijkt toch een zeker een aanval op de journalistiek. Afgelopen vrijdag al de aanval op het gebouw van Panorama en nu dit.’ Bruning zegt dat de NVJ snel in gesprek zal gaan met politie, justitie en de hoofdredactie van De Telegraaf.

Partner Content