De commissie beluisterde de voorbije dagen getuigenissen over de nalatige behandeling van klachten over seksueel misbruik, aldus het katholieke internetportaal. Volgens die getuigenissen maakten zich vorige eeuw 281 leden van de congregatie Broeders van de Christelijke Scholen zich schuldig aan misbruik. Drie kwart van de slachtoffers was jonger dan 13 jaar.

'Er werden fouten gemaakt'

Slachtoffers zoals die van priester Gerald Ridsdale, die voor meer dan honderd gevallen van misbruik werd veroordeeld, vonden volgens tientallen getuigenissen geen gehoor bij de kerkleiding. Ook de Australische kardinaal en vroegere aartsbisschop van Melbourne George Pell getuigde via een videoverbinding vanuit Rome voor deze commissie.

Pell (74), die destijds hulpbisschop was van het bisdom waartoe Ridsdale behoorde, ontkent dat hij van de omvang van het misbruik op de hoogte was of zou getracht hebben om dit in een doofpot te stoppen. Maar hij geeft toe dat er fouten werden gemaakt en dat de klachten in het verleden vaak niet ernstig werden genomen.

'Geen structurele fouten gebeurd'

Volgens Pell zijn er echter geen structurele fouten gebeurd. "Maar ik betreur dat ik niet krachtdadiger ben opgetreden", gaf hij volgens KerkNet toe. Pell heeft voorgesteld de slachtoffers in kleine groepjes te ontmoeten zonder het bijzijn van advocaten of media. Ook zei hij hen te willen helpen in verband met hun vraag de paus te ontmoeten.

Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zei een vertegenwoordiger van de slachtoffers dat er een grote kans bestaat dat de Argentijnse kerkleider vanaf vrijdag hen zou ontmoeten. Volgens Pell krijgt Franciscus dagelijks een samenvatting van de hoorzittingen van de Australische commissie. (Belga/NSK)

De commissie beluisterde de voorbije dagen getuigenissen over de nalatige behandeling van klachten over seksueel misbruik, aldus het katholieke internetportaal. Volgens die getuigenissen maakten zich vorige eeuw 281 leden van de congregatie Broeders van de Christelijke Scholen zich schuldig aan misbruik. Drie kwart van de slachtoffers was jonger dan 13 jaar.'Er werden fouten gemaakt'Slachtoffers zoals die van priester Gerald Ridsdale, die voor meer dan honderd gevallen van misbruik werd veroordeeld, vonden volgens tientallen getuigenissen geen gehoor bij de kerkleiding. Ook de Australische kardinaal en vroegere aartsbisschop van Melbourne George Pell getuigde via een videoverbinding vanuit Rome voor deze commissie.Pell (74), die destijds hulpbisschop was van het bisdom waartoe Ridsdale behoorde, ontkent dat hij van de omvang van het misbruik op de hoogte was of zou getracht hebben om dit in een doofpot te stoppen. Maar hij geeft toe dat er fouten werden gemaakt en dat de klachten in het verleden vaak niet ernstig werden genomen.'Geen structurele fouten gebeurd'Volgens Pell zijn er echter geen structurele fouten gebeurd. "Maar ik betreur dat ik niet krachtdadiger ben opgetreden", gaf hij volgens KerkNet toe. Pell heeft voorgesteld de slachtoffers in kleine groepjes te ontmoeten zonder het bijzijn van advocaten of media. Ook zei hij hen te willen helpen in verband met hun vraag de paus te ontmoeten.Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zei een vertegenwoordiger van de slachtoffers dat er een grote kans bestaat dat de Argentijnse kerkleider vanaf vrijdag hen zou ontmoeten. Volgens Pell krijgt Franciscus dagelijks een samenvatting van de hoorzittingen van de Australische commissie. (Belga/NSK)