Australische premier Gillard verliest strijd om leiderschap

© Reuters

De Australische premier Julia Gillard heeft de vertrouwensstemming binnen de partij over haar leiderschap verloren van oud-premier Kevin Rudd.

Julia Gillard kreeg bij de vertrouwensstemming 45 stemmen, Kevin Rudd 57, meldt BBC. Als Gillard haar belofte nakomt, moet ze zich terugtrekken uit de politiek.

De Australische premier Julia Gillard had opgeroepen tot een stemming onder partijgenoten. Of ze kozen voor haar of voor haar rivaal ex-premier Kevin Rudd. De verliezer zou zich uit de politiek moeten terugtrekken, vond Gillard.

Labor-partijgenoot Kevin Rudd was eerste minister van Australië van eind 2007 tot 2010. In 2010 versloeg Julia Gillard hem bij een interne leidersverkiezing. Aanhangers van Rudd trachten al een tijdje om de ex-premier opnieuw naar voor te schuiven. Vooral de laatste weken steeg zijn populariteit opvallend.

“Vanavond is het moment van de waarheid”, aldus Gillard. “Ik heb er vertrouwen in, anders zou ik niet aankondigen dat de verliezer moet aftreden”, vertelde Gillard aan BBC. Rudd liet weten akkoord te zijn met het ‘ultimatum’ van de huidige premier. Het is nog afwachten of Gillard nu ook haar belofte nakomt.

De ‘leidersclash’ is een voorbereiding op de parlementsverkiezingen die plaatsvinden op 14 september.

Kangoeroe breien voor baby William en Kate

Met deze stemming plaats Julia Gillard zich opnieuw in het middelpunt van de belangstelling, nadat ze eerder in een mediastorm terechtkwam door foto’s in Australian Women’sWeekly. In het magazine zit Gillard al breiend naast haar hond en tussen de bollen wol. In het interview zegt ze dat een kangoeroe wil breien voor het kindje van het Britse prinselijke paar William en Kate.

Commentatoren vinden dit opmerkelijk want Gillard hekelde in het verleden steeds de traditionele voorstelling van vrouwen. Met deze fotoreeks bevestigt ze net wel het cliché van een breiende huisvrouw, klonk het. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content