De Australische premier Julia Gillard heeft een stemming over het leiderschap binnen de Arbeiderspartij aangekondigd in de hoop een comeback van ex-premier Kevin Rudd in de kiem te smoren. Rudd nam woensdag ontslag als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Gillard wegens aanhoudende spanningen.

"De eenvoudige waarheid is dat ik niet als minister van Buitenlandse Zaken kan blijven dienen als ik niet de steun heb van premier Gillard", zei Rudd. Hij vertoeft nu in de VS waar hij zijn ontslag aankondigde. "De waarheid is dat ik mij ook heel slecht voel dit vanuit Washington en niet in Australië te doen", zei Rudd. "Maar ik heb niet het gevoel dat ik kan kiezen, gezien de verantwoordelijkheden die op mij wegen."

Nieuwe coup

In een interne coup wipte Gillard in juni 2010 Rudd van de voorzittersstoel. Maar sinds haar nipte verkiezingsoverwinning in augustus 2010 is de populariteit van Gillard en haar partij ineengezakt. De premier vreest dat Rudd binnenkort de partijleiding bijeenroept om de zwakte van de regeerploeg vast te stellen en Gillard aan de kant zou willen schuiven.

Rudd zei nog deze week naar zijn vaderland te zullen terugkeren en maandag voor het parlement een verklaring te zullen afleggen over zijn toekomst. (Belga/TE)

De Australische premier Julia Gillard heeft een stemming over het leiderschap binnen de Arbeiderspartij aangekondigd in de hoop een comeback van ex-premier Kevin Rudd in de kiem te smoren. Rudd nam woensdag ontslag als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Gillard wegens aanhoudende spanningen. "De eenvoudige waarheid is dat ik niet als minister van Buitenlandse Zaken kan blijven dienen als ik niet de steun heb van premier Gillard", zei Rudd. Hij vertoeft nu in de VS waar hij zijn ontslag aankondigde. "De waarheid is dat ik mij ook heel slecht voel dit vanuit Washington en niet in Australië te doen", zei Rudd. "Maar ik heb niet het gevoel dat ik kan kiezen, gezien de verantwoordelijkheden die op mij wegen." Nieuwe coup In een interne coup wipte Gillard in juni 2010 Rudd van de voorzittersstoel. Maar sinds haar nipte verkiezingsoverwinning in augustus 2010 is de populariteit van Gillard en haar partij ineengezakt. De premier vreest dat Rudd binnenkort de partijleiding bijeenroept om de zwakte van de regeerploeg vast te stellen en Gillard aan de kant zou willen schuiven. Rudd zei nog deze week naar zijn vaderland te zullen terugkeren en maandag voor het parlement een verklaring te zullen afleggen over zijn toekomst. (Belga/TE)