Australische leger verantwoordelijk voor bosbranden

Bosbranden Australië © Reuters

De bosbranden nabij Sydney zijn veroorzaakt door het Australische leger. Het vuur ontstond door explosieven die tijdens een oefening werden gebruikt

Het Australische leger heeft toegegeven dat het de bosbranden heeft veroorzaakt in een natuurgebied nabij Sydney. Het vuur ontstond door explosieven die tijdens een oefening werden gebruikt. Dat meldden verschillende Australische media.

Sinds vorige week kampt de Australische deelstaat New South Wales met de hevigste bosbranden in veertig jaar. De Australische organisatie voor natuurbranden NSW had eerder geconcludeerd dat de branden waren ontstaan door zwiepende elektriciteitsdraden in de harde wind. Maar een onderzoek van Defensie besluit nu dat het leger aan de oorzaak ligt.

Slechte weersvoorspellingen

Al ongeveer 12.000 hectare grond en ongeveer 200 huizen werden door het vuur vernield. En de autoriteiten vrezen dat de ravage nog niet voorbij is. “Slechter kunnen de weersvoorspellingen niet zijn”, aldus Shane Fitzsimmons van de brandweer van New South Wales. De combinatie van hoge temperaturen, lage vochtigheid en strakke winden leiden tot een snelle verspreiding van het vuur.

“Het risico dat er nog meer huizen in vlammen opgaan en zelfs doden kunnen vallen is onder die omstandigheden reëel”, klinkt het.

Ongeveer 3.000 brandweerlieden zijn ingezet om het vuur om te blussen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content