De Australische premier Julia Gillard heeft in een vertrouwensstemming over het leiderschap van de Arbeidspartij haar uitdager en ex-minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd verslagen met 71 stemmen tegen 31.

Gillard blijft bijgevolg aan het hoofd van de Australische regering.

Onrust

Het rommelt al een tijdje omtrent het leiderschap van de regerende Arbeidspartij. In een interne coup wipte Gillard in juni 2010 Rudd van de voorzittersstoel. Twee weken geleden nam Rudd, tevens ex-premier, ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. "Ik kan niet als minister blijven dienen als ik niet de steun heb van premier Gillard," zei hij.

Sinds haar nipte verkiezingsoverwinning in augustus 2010 is de populariteit van Gillard en haar partij ineengezakt. Omdat ze vreesde dat Rudd zou proberen haar binnen de Arbeidspartij aan de kant te schuiven, vroeg Gillard zelf een vertrouwensstemming.

Na de stemming sprak Rudd zijn steun uit voor Gillard, die haar kabinet eerstdaags zal herschikken. (Belga/KVDA)

De Australische premier Julia Gillard heeft in een vertrouwensstemming over het leiderschap van de Arbeidspartij haar uitdager en ex-minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd verslagen met 71 stemmen tegen 31. Gillard blijft bijgevolg aan het hoofd van de Australische regering. Onrust Het rommelt al een tijdje omtrent het leiderschap van de regerende Arbeidspartij. In een interne coup wipte Gillard in juni 2010 Rudd van de voorzittersstoel. Twee weken geleden nam Rudd, tevens ex-premier, ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. "Ik kan niet als minister blijven dienen als ik niet de steun heb van premier Gillard," zei hij. Sinds haar nipte verkiezingsoverwinning in augustus 2010 is de populariteit van Gillard en haar partij ineengezakt. Omdat ze vreesde dat Rudd zou proberen haar binnen de Arbeidspartij aan de kant te schuiven, vroeg Gillard zelf een vertrouwensstemming. Na de stemming sprak Rudd zijn steun uit voor Gillard, die haar kabinet eerstdaags zal herschikken. (Belga/KVDA)