Australisch parlementslid noemt migratieminister ’terrorist’

Protest tegen migratieminister Peter Dutton © REUTERS

De Australische minister van migratie krijgt kritiek omdat hij weigert zeshonderd migranten uit een Australisch detentiekamp op een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea over te laten brengen naar Australië. Een groen parlementslid noemde de minister een ’terrorist’.

Australië voert een hard migratiebeleid, waarbij de kustwacht bootvluchtelingen op zee onderschept en hen naar kampen op eilanden in de Stille Oceaan brengt, waar ze op de beslissing over hun asielaanvraag kunnen wachten. Het detentiekamp op het eiland Manus – met ooit meer dan 1300 migranten – sloot deze week zijn deuren na een uitspraak van het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea. Zeshonderd migranten weigeren het kamp te verlaten – ook al is er geen voedsel of elektriciteit meer – uit schrik voor negatieve reacties van de lokale bevolking. De levensomstandigheden van de mensen in het verlaten kamp is slecht. De VN trokken al aan de alarmbel en vroegen de Australische regering om een oplossing. Nu komt er ook in het Australische parlement felle kritiek. ‘Als je terrorisme kan definiëren als het gebruiken van geweld en het bedreigen van mensenlevens voor politieke redenen, dan is Peter Dutton een terrorist’, zei het groene parlementslid Adam Brandt.

Hulp geweigerd

Nieuw-Zeeland is bereid om 150 vluchtelingen uit het bewuste kamp te hervestigen, maar Australië gaat niet op dat aanbod in. Het voorstel van de Nieuw-Zeelanders is al enkele jaren oud, maar is nu hernieuwd. De Australische premier Malcom Turnbull zegt dat hij zich concentreert op een akkoord met de Verenigde Staten. Dat land sprak onder president Obama af om 1250 vluchtelingen te hervestigen, maar de nieuwe president Donald Trump heeft kritiek op dat akkoord. Tot nu toe zijn er slechts vijftig vluchtelingen uit Australische kampen naar de VS overgebracht.

Partner Content