150.000 baby's van ongehuwde moeders, meestal tienermoeders, werden tussen het begin van de jaren 1950 en het einde van de jaren 1970 afgenomen door de staat en aan kinderloze gehuwde stellen gegeven. Veel vrouwen zeggen dat ze gedwongen werden door de staat om het adoptiedocument te ondertekenen.

Eerste minister Julia Gillard sprak in het parlement in de Australische hoofdstad Canberra ongeveer 800 moeders en geadopteerde kinderen toe over het schandalige beleid dat een erfenis van pijn en leed heeft achtergelaten.

"het recht om uw kind lief te hebben werd u ontnomen"

"Vandaag neemt dit parlement, in naam van de hele Australische bevolking, de verantwoordelijkheid en bieden we onze verontschuldigingen aan voor het beleid dat alleenstaande moeders dwong te scheiden van hun baby's. We betreuren deze schandalige praktijken die u, als moeder, uw fundamentele rechten en verantwoordelijkheden om uw kind lief te hebben en te verzorgen ontnamen."

Gillard geeft toe dat de moeders geen informatie kregen over hun rechten waardoor zij geen overwogen beslissing konden nemen. "Er werden jullie valse voorwaarden opgelegd. Jullie werden gedwongen om deze wrede, onethische, oneerlijke en in vele gevallen illegale praktijken te verdragen", aldus Gillard.

Ontroerd

Een senaatscomité had de staat in februari reeds gevraagd naar nationale verontschuldigingen. Deze oproep kwam er na een onderzoek over de impact van het gedwongen adoptiebeleid. Het rapport was gebaseerd op inzendingen van honderden vrouwen die getuigden hun kind te hebben afgegeven door de stigmatisering van ongehuwde moeders in die tijd. Andere vrouwen vertelden dat ze gedrogeerd en gedwongen werden om de adoptiepapieren te onderteken.

"We weten dat jullie geleden hebben door de praktijken die jullie werden opgedrongen. Voor het verdriet, de rouw, het verlies, de schuld en de stigmatisering, zeggen we sorry", zei Gillard. Door deze woorden, die op applaus werden onthaald, waren veel mensen in het publiek zichtbaar geëmotioneerd. Sommigen barsten in tranen uit.

De eerste minister kondigde verder nog aan dat de Australische overheid een fonds van vier miljoen euro zal oprichten om gespecialiseerde hulp en mentale bijstand aan de slachtoffers van gedwongen adoptie te verlenen. Ook in de toegang tot adoptiedocumenten zal geïnvesteerd worden. (LS)

150.000 baby's van ongehuwde moeders, meestal tienermoeders, werden tussen het begin van de jaren 1950 en het einde van de jaren 1970 afgenomen door de staat en aan kinderloze gehuwde stellen gegeven. Veel vrouwen zeggen dat ze gedwongen werden door de staat om het adoptiedocument te ondertekenen. Eerste minister Julia Gillard sprak in het parlement in de Australische hoofdstad Canberra ongeveer 800 moeders en geadopteerde kinderen toe over het schandalige beleid dat een erfenis van pijn en leed heeft achtergelaten. "het recht om uw kind lief te hebben werd u ontnomen" "Vandaag neemt dit parlement, in naam van de hele Australische bevolking, de verantwoordelijkheid en bieden we onze verontschuldigingen aan voor het beleid dat alleenstaande moeders dwong te scheiden van hun baby's. We betreuren deze schandalige praktijken die u, als moeder, uw fundamentele rechten en verantwoordelijkheden om uw kind lief te hebben en te verzorgen ontnamen." Gillard geeft toe dat de moeders geen informatie kregen over hun rechten waardoor zij geen overwogen beslissing konden nemen. "Er werden jullie valse voorwaarden opgelegd. Jullie werden gedwongen om deze wrede, onethische, oneerlijke en in vele gevallen illegale praktijken te verdragen", aldus Gillard. Ontroerd Een senaatscomité had de staat in februari reeds gevraagd naar nationale verontschuldigingen. Deze oproep kwam er na een onderzoek over de impact van het gedwongen adoptiebeleid. Het rapport was gebaseerd op inzendingen van honderden vrouwen die getuigden hun kind te hebben afgegeven door de stigmatisering van ongehuwde moeders in die tijd. Andere vrouwen vertelden dat ze gedrogeerd en gedwongen werden om de adoptiepapieren te onderteken. "We weten dat jullie geleden hebben door de praktijken die jullie werden opgedrongen. Voor het verdriet, de rouw, het verlies, de schuld en de stigmatisering, zeggen we sorry", zei Gillard. Door deze woorden, die op applaus werden onthaald, waren veel mensen in het publiek zichtbaar geëmotioneerd. Sommigen barsten in tranen uit. De eerste minister kondigde verder nog aan dat de Australische overheid een fonds van vier miljoen euro zal oprichten om gespecialiseerde hulp en mentale bijstand aan de slachtoffers van gedwongen adoptie te verlenen. Ook in de toegang tot adoptiedocumenten zal geïnvesteerd worden. (LS)