Australië heeft zijn antiterrorismewetgeving verstrengd door alle reizen te verbieden naar landen die het bestempelt als terroristisch. Zo wil Australië mogelijke jihadisten die naar Syrië of Irak willen vertrekken, ontmoedigen.

Om en bij de 70 Australiërs zouden al vertrokken zijn naar het Midden-Oosten om aan de zijde van terroristische groeperingen te vechten. Wie zonder geldige reden naar landen waar terroristische activiteiten plaatsvinden afreist, riskeert een maximumstraf van tien jaar.

Financiële steun aan jihadisten

Volgens premier Tony Abbott kunnen "Australiërs die in de rangen van terroristische groeperingen hebben gevochten", gemakkelijker vervolgd worden. "Het zal ons ook toelaten om gemakkelijker mogelijke terroristen en 'haatpredikers' die hen ronselen op te sporen."

De Australische premier gaf ook nog mee dat een honderdtal Australiërs financiële steun verlenen aan de jihadisten of hen helpen met rekruteren. Een twintigtal strijders is ondertussen teruggekeerd naar Australië. In totaal werden al een 70-tal paspoorten ingetrokken. (Belga/WB)

Australië heeft zijn antiterrorismewetgeving verstrengd door alle reizen te verbieden naar landen die het bestempelt als terroristisch. Zo wil Australië mogelijke jihadisten die naar Syrië of Irak willen vertrekken, ontmoedigen. Om en bij de 70 Australiërs zouden al vertrokken zijn naar het Midden-Oosten om aan de zijde van terroristische groeperingen te vechten. Wie zonder geldige reden naar landen waar terroristische activiteiten plaatsvinden afreist, riskeert een maximumstraf van tien jaar.Volgens premier Tony Abbott kunnen "Australiërs die in de rangen van terroristische groeperingen hebben gevochten", gemakkelijker vervolgd worden. "Het zal ons ook toelaten om gemakkelijker mogelijke terroristen en 'haatpredikers' die hen ronselen op te sporen." De Australische premier gaf ook nog mee dat een honderdtal Australiërs financiële steun verlenen aan de jihadisten of hen helpen met rekruteren. Een twintigtal strijders is ondertussen teruggekeerd naar Australië. In totaal werden al een 70-tal paspoorten ingetrokken. (Belga/WB)