Australië sluit gecontesteerd vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea

Asielzoekers op Manus Island. © REUTERS

Australië gaat het gecontesteerde vluchtelingenkamp op het eiland Manus, deel van Papoea-Nieuw-Guinea, Dat zei de regering van de eilandengroep woensdag. Een datum voor de sluiting is nog niet gecommuniceerd.

Sommige van de honderden vluchtelingen die in het Australische vluchtelingenkamp op Manus verblijven, zitten er al drie jaar.

Het Australische immigratiebeleid ligt al enige tijd onder vuur. Het land heeft honderden asielzoekers die per boot aankomen, weggestopt in centra in Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea. Die kampen werde de afgelopen weken bekritiseerd door Human Rights Watch en Amnesty International. In een vernietigend rapport oordeelden de ngo’s dat de vluchtelingen verwaarloosd werden. Medische zorg wordt pas laat of zelfs niet toegediend, zelfs voor levensbedreigende aandoeningen. Vanwege de levensomstandigheden kampen vele vluchtelingen met mentale problemen. Zelfverminking en zelfmoordpogingen komen er regelmatig voor, aldus het rapport.

Het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea oordeelde in april al dat het kamp ‘illegaal en antigrondwettelijk’ was. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content