Australië sluit deal van 47 miljoen euro met vluchtelingen

Advocaten van vluchtelingen tijdens een protestactie in Sydney, Australië © REUTERS

Australië heeft ermee ingestemd 70 miljoen dollar (47 miljoen euro) te betalen aan ruim 1.900 vluchtelingen en asielzoekers die werden vastgehouden in een detentiecentrum op het eiland Manus.

Dat is de uitkomst van een ophefmakende groepsvordering.

Australië houdt er een zeer repressief asielbeleid op na. Om te verhinderen dat ze opnieuw koers zetten naar Australië, worden bootvluchtelingen door de Australische overheid ondergebracht in kampen op eilanden in de Stille Oceaan. Onder meer op het eiland Manus voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea is zo’n detentiecentrum. Huidige en voormalige gedetineerden van dat centrum beschuldigden de overheid ervan verantwoordelijk te zijn voor de fysieke en psychologische schade die ze leden tijdens hun verblijf op het eiland. Daarnaast eisten ze een schadevergoeding vanwege wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea noemde de detentie van asielzoekers op het eiland ongrondwettelijk.

“Hoewel geen enkel bedrag opweegt tegen de verschrikkelijke omstandigheden waarin de gevangenen terechtkwamen, hopen we dat de schikking hen de kans kan geven om deze zwarte bladzijde in hun leven om te keren”, zei Andrew Baker, een van de advocaten van de vluchtelingen en asielzoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content