Australië schaft CO2-taks af

© Reuters

Australië gaat de pas in 2012 ingevoerde CO2-taks om het klimaat te beschermen, afschaffen. Het land heeft de grootste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking.

Australië gaat de pas in 2012 ingevoerde CO2-taks om het klimaat te beschermen nog deze week weer afschaffen. Nadat een eerste poging tot afschaffing mislukt was, boog de conservatieve regering zich over enkele aanpassingen die de kleine Palmer United Party (PUP) vroeg. De PUP, opgericht door mijnbouwgigant Clive Palmer, zegde haar steun toe en bezorgt de regering van Tony Abbott zo een meerderheid om haar plannen uit te voeren.

Australië is het eerste industrieland dat een CO2-taks afschaft zonder voor een alternatief te zorgen. Door zijn grote steenkoolindustrie heeft het land de grootste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking ter wereld.

Minister van milieu Greg Hunt diende het gewijzigde wetsontwerp maandag opnieuw in in het parlement. Nieuw is dat besparingen die gerealiseerd worden door het afschaffen van de taks aan de verbruikers zelf teruggegeven zullen worden. De beslissende stemming in de senaat moet nog deze week volgen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content