Zaterdag trekt Australië naar de stembus om een nieuwe federale regering te kiezen. Volgens de laatste opiniepeilingen behaalt de centrumrechtse coalitiepartij van Tony Abbott 53 procent van de stemmen. De Laborpartij van zittend premier Kevin Rudd haalt er slechts 47.

De belangrijkste thema's in de verkiezingsstrijd zijn economie, milieu en migratie. Premier Rudd onderstreept in zijn campagne vooral de economische prestaties van de regering en zegt dat hij zich bij een herverkiezing in de eerste plaats zal toeleggen op het creëren van banen.

De Australische premier heeft ook de milieuproblematiek op de agenda gezet. Premier Rudd is een voorstander van de handel in emissierechten. Op die manier wil hij de CO2-uitstoot van zijn land aanpakken. Zijn rivaal ziet geen heil in zulke maatregelen.

Abbott beklemtoont zelf vooral dat hij de meer dan 30.000 immigranten in Australië geen verblijfsvergunning wil geven, maar ook premier Rudd belooft strengere maatregelen. Illegale bootvluchtelingen zullen worden teruggestuurd naar opvangcentra in Papoea-Nieuw-Guinea.

Ten slotte is ook het homohuwelijk een hoofdonderwerp in de verkiezingen. De Australische premier belooft het homohuwelijk te legaliseren binnen de honderd dagen van zijn volgende ambtstermijn. Abbott is daar sterk op tegen. (YD)

Zaterdag trekt Australië naar de stembus om een nieuwe federale regering te kiezen. Volgens de laatste opiniepeilingen behaalt de centrumrechtse coalitiepartij van Tony Abbott 53 procent van de stemmen. De Laborpartij van zittend premier Kevin Rudd haalt er slechts 47.De belangrijkste thema's in de verkiezingsstrijd zijn economie, milieu en migratie. Premier Rudd onderstreept in zijn campagne vooral de economische prestaties van de regering en zegt dat hij zich bij een herverkiezing in de eerste plaats zal toeleggen op het creëren van banen.De Australische premier heeft ook de milieuproblematiek op de agenda gezet. Premier Rudd is een voorstander van de handel in emissierechten. Op die manier wil hij de CO2-uitstoot van zijn land aanpakken. Zijn rivaal ziet geen heil in zulke maatregelen.Abbott beklemtoont zelf vooral dat hij de meer dan 30.000 immigranten in Australië geen verblijfsvergunning wil geven, maar ook premier Rudd belooft strengere maatregelen. Illegale bootvluchtelingen zullen worden teruggestuurd naar opvangcentra in Papoea-Nieuw-Guinea.Ten slotte is ook het homohuwelijk een hoofdonderwerp in de verkiezingen. De Australische premier belooft het homohuwelijk te legaliseren binnen de honderd dagen van zijn volgende ambtstermijn. Abbott is daar sterk op tegen. (YD)