In juni zal in het Australische parlement een wetsvoorstel voorliggen dat de overheid de macht moet geven om terreurverdachten met een dubbele nationaliteit de Australische nationaliteit te ontnemen.

'Niemand wordt staatloos'

Op die manier worden strijders bij terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak geviseerd, maar ook wie in Australië zelf terroristische activiteiten steunt. Minister van Migratie Peter Dutton denkt er zelfs aan de nationaliteit in te trekken van terreurverdachten die niet veroordeeld werden. Zo'n beslissing zou wel onderworpen worden aan juridische controle. Dat schrijft Associated Press.

Het gaat in elk geval om burgers met twee nationaliteiten, want volgens premier Tony Abbott zal de overheid erop toezien dat 'niemand staatloos wordt', aldus Britse omroep BBC. Maar de wetgeving zou ook Australiërs van een tweede generatie kunnen raken: de overheid gaat na of wie de Australische nationaliteit heeft en het recht heeft op een tweede, maar die (nog) niet bezit, toch de Australische nationaliteit ontnomen kan worden.

'Bestrijden terrorisme'

Dit gaat 'volledig over het bestrijden van terrorisme', stelde Abbott volgens BBC tijdens een persconferentie in Canberra. 'We hebben te maken met een toenemende dreiging van mensen in ons midden die ons kunnen deren.'

Volgens de eerste minister strijden zo'n 100 Australiërs in het Midden-Oosten aan de zijde van verschillende terreurbewegingen en geniet minstens de helft een dubbele nationaliteit. Nog eens 150 anderen zouden binnen Australië zelf zulke groeperingen steunen. Ondertussen onderzoekt de Australische inlichtingendienst, de Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), ongeveer 400 hoogdringende terreurzaken.

'Er zou geen verschil mogen zijn tussen de behandeling van Australiërs die een vijandig leger vervoegen en de aanpak van wie in terrorisme vervalt: beiden verraden ons land en verdienen het niet om zichzelf een Australische burger te noemen', zei Abbott nog volgens Associated Press.

'Gedeporteerd of in de cel'

Australië kan reeds paspoorten in beslag nemen van wie ervan verdacht wordt overzee te willen gaan strijden. Zo werden al zo'n 100 paspoorten geannuleerd uit nationale veiligheidsoverwegingen, stelt BBC.

Wie niet langer de Australische nationaliteit heeft, zal gedeporteerd kunnen worden, zo verzekerde Abbott. En dat kan ook zonder veroordeeld te worden voor een misdrijf. Wie wel veroordeeld wordt voor terrorisme zal - ongeacht de nationaliteit - in de cel belanden.

'Australië gaat hier niet alleen tewerk en is ook geen voorloper. We hebben het advies van onze partners gevolgd', verklaarde Abbott luidens BBC. De nieuwe Australische wetgeving zou beter aanleunen bij die van de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

'Onbegrijpelijk dat vrouwen IS willen vervoegen'

Tot slot plant Australië nog een budget van 40 miljoen Australische dollar (zo'n 28 miljoen euro) voor nieuwe interventieprogramma's en gemeenschapsinitiatieven om te voorkomen dat jonge Australiërs vertrekken om zich bij terreurbewegingen aan te sluiten. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop volgens Associated Press.

Bishop herinnerde er in het parlement aan dat naar schatting 30 tot 40 Australische vrouwen in het Midden-Oosten in terreurnetwerken verwikkeld zijn. 'Het is gewoon onbegrijpelijk hoe, terwijl zo veel onschuldige jonge vrouwen en meisjes wanhopig proberen aan IS te ontsnappen, jonge Australische vrouwen en meisjes trachten de beweging te vervoegen.' (WB)