Aung San Suu Kyi 'zal boven president staan' als haar partij wint in Myanmar

05/11/15 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi is vastberaden om de volgende regering van Myanmar te leiden als haar partij NLD de parlementsverkiezingen van komende zondag wint - hoewel ze volgens de grondwet geen president kan worden.

Aung San Suu Kyi 'zal boven president staan' als haar partij wint in Myanmar

Aung San Suu Kyi © Belga Image

Volgens een clausule in de grondwet, die nog door de junta is opgesteld, kan Aung San Suu Kyi geen aanspraak maken op de positie van president omdat haar twee zonen de Britse nationaliteit hebben.

Toch wil de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 de volgende regering leiden als haar partij, de nationale Liga voor de Democratie (NLD) de parlementsverkiezingen van zondag 8 november wint.

'We hebben een kandidaat die bereid is om president te worden. Ik zal boven de president staan,' zei Aung San Suu Kyi op een persconferentie voor haar woning in de hoofdstad Yangon. 'Er staat niets in de grondwet dat dit verhindert'.

'Democratische' verkiezingen

Zondag 8 november vinden in Myanmar de - op papier - eerste democratische verkiezingen in Myanmar in 25 jaar plaats. NLD neemt voor het eerst sinds 1990 deel aan de stembusgang en de verwachtingen zijn dat de partij, die in 2010 de verkiezingen nog had geboycot, het goed zal doen.

De grondwet bepaalt echter dat een kwart van de zetels in het parlement sowieso naar het leger gaat. Om de volgende president te mogen kiezen, zal de NLD echter tweederde van de overige zetels moeten binnenhalen, meldt BBC World News.

Suu Kyi heeft al kritiek geuit op het verkiezingsproces, dat volgens haar helemaal niet vrij en eerlijk is verlopen. De kiescommissie laat volgens haar na om onregelmatigheden aan te pakken.

Rohingya

Nog tijdens de persconferentie probeerde Suu Kyi al te netelige vragen over de Rohingya te vermijden. Die islamitische bevolkingsgroep vormt een minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar en wordt door de VN beschouwd als een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Suu Kyi kreeg al kritiek omdat ze zich niet over de kwestie uitspreekt. 'We moeten de situatie niet overdrijven', zei ze. 'Maar als NLD de verkiezingen wint, dan beloof ik dat de mensenrechten gerespecteerd worden van iedereen die in dit land woont.' (KVDA)

Onze partners