Audiotape bevat nieuw IS-dreigement voor Jordanië: ‘Ruil moet tegen zonsondergang gebeuren’

Kenji Goto © Belga Image

In een audio-boodschap die zou worden voorgelezen door de Japanse gijzelaar Kenji Goto, dreigt Islamitische Staat ermee vandaag donderdag een gevangen Jordaanse piloot te executeren tenzij tegen dan Jordanië een veroordeelde jihadiste heeft overgedragen.

Er is nog enig voorbehoud omdat de audioboodschap nog niet als authentiek is gewaarmerkt door regeringsdiensten. De stem wordt in Japan geanalyseerd. Maar de Amerikaanse website SITE, die jihadistische boodschappen in kaart brengt, lijkt, los van de stem, redelijk zeker dat de boodschap van IS afkomstig is. Ze wordt volgens SITE verspreid via Twitter-accounts die met IS gelieerd zijn. Het gaat om een video die behalve de audio ook de Arabische vertaling van de voorgelezen boodschap bevat.

De audio luidt: ‘Ik ben Kenji Goto Jogo. Dit is een boodschap die ik zoals me opgedragen werd naar jullie stuur. Als Sajida al-Rishawi tegen zonsondergang van donderdag 29 januari, Mosoel tijd, niet klaarstaat aan de Turkse grens om tegen mijn leven uitgewisseld te worden, zal de Jordaanse piloot Mu’adh al-Kasasibah onmiddellijk gedood worden.’

Eerder liet de Jordaanse regering weten dat ze bereid is de veroordeelde jihadiste Sajida al Rishawi vrij te laten als IS in ruil de piloot, die eind december boven IS-gebied neerstortte, vrijlaat. Maar eerst wou men een teken krijgen dat de piloot nog in leven is. Tijdens die eerdere berichten was het niet duidelijk of de Japanse gijzelaar ook partij was in de voorgestelde ruil.

Jordanië heeft voor zover bekend geen teken van leven ontvangen. Een vorig ultimatum, dat dinsdag door IS werd verstuurd, is 24 uur later verstreken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content