‘Athene staat op de rand van een humanitaire crisis’

© Reuters

Athene staat als gevolg van de strikte bezuinigingsmaatregelen en de ingestorte Griekse economie op de rand van een humanitaire crisis, zeggen hulpverleners. Uitsluiting en het verdwijnen van voorzieningen bedreigen de sociale cohesie.

Sinds 2010 zijn belastingen verhoogd en pensioenen en overheidssalarissen verlaagd. Griekenland slaagde er echter niet in zijn schuldlast onder controle te krijgen. Afgelopen week kondigde de Europese Unie (EU) een nieuw reddingsplan aan, waarin de Griekse schuld deels wordt kwijtgescholden in ruil voor verdere bezuinigingen op de overheidsuitgaven.

Het gevolg van de Griekse bezuinigingen is dat veel Grieken voor het eerst van hun leven in extreme armoede dreigen te belanden.

Ondervoeding
Doctors of the World is een internationale organisatie die via vrijwilligers medische zorg biedt aan daklozen en een polikliniek runt in Perama, een district in Athene waar de meerderheid van de bevolking afhankelijk is van de bouw. Doordat deze industrie is ingestort, raakte 80 procent van de werknemers in de afgelopen twee jaar hun baan kwijt. Talloze gezinnen leven nu in armoede.

Nikitas Kanakis, hoofd van Doctors of the World, stelt dat Athene aan de vooravond van een humanitaire crisis staat. “Van de 40 kinderen die onze kinderarts in de afgelopen twee weken onderzocht heeft, waren er 23 ondervoed”, zegt hij.

“Een paar jaar geleden dachten we dat dit land het punt bereikt had waarop voedselgebrek geen prominent sociaal probleem meer was. Maar nu moet er voedsel en kleding ingezameld worden”, zegt Kanakis.

Ook volgens Giorgos Apostolopoulos, hoofd van het Centrum voor Daklozen in Athene, is gebrek aan voedsel een groot probleem. Het centrum verschaft maaltijden aan mensen in nood en zag het aantal bezoekers met 30 procent toenemen sinds het begin van dit jaar.

“We verstrekken 3000 maaltijden per dag in ons centrum. De Grieks-orthodoxe Kerk verstrekt via onze faciliteiten nog eens 3200 maaltijden”, zegt Apostolopoulos.

Als andere voorzieningen ook meegeteld worden, worden in Athene dagelijks zo’n 12.000 maaltijden verstrekt. “We zien een toename van het aantal bezoekers, maar het is moeilijk om te zeggen hoeveel mensen exact problemen hebben”, zegt hij. “Wie voor het eerst met armoede te maken krijgt, houdt dat meestal zo lang mogelijk geheim.”

Een paar dagen geleden deed het Centrum voor Daklozen een oproep om pasta en ingeblikte tomatensaus te doneren om voldoende eten te hebben voor het weekend. Het centrum kampt met geldgebrek en daardoor dreigt de verstrekking van eten in gevaar te komen. “We hebben grote moeite om het centrum draaiend te houden. De economische en politieke crisis zet bestuursstructuren sterk onder druk. We moeten hier elke dag vechten om te overleven”, zegt Apostolopoulos.

Drugsmisbruik

Een ander probleem is drugsmisbruik, dat op openbare plaatsen – vooral in de buurt van universiteiten – steeds meer voorkomt. De politie negeert het en er wordt vanuit de overheid ook niets aan preventie gedaan.

Evvangelos Liapis, arts bij het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie, zegt dat de mobiele kliniek van het centrum sinds juni 8000 mensen heeft onderzocht. “Hoewel we geen accurate cijfers kunnen verstrekken, zien we wel een verband tussen de economische neergang en de gezondheid van bepaalde sociale groepen. Daklozen, illegale immigranten en drugsgebruikers in het centrum van Athene worden het hardst getroffen.”

“We constateren een significante toename van seksueel overdraagbare ziekten als syfilis, en huidinfecties als wratten. We doen ook onderzoek naar een mogelijke toename van hepatitis en hiv bij die groepen mensen”, zegt hij.

Liapis denkt dat de afnemende gezondheid een direct gevolg is van de ineenstorting van sociale programma’s, zoals het vertrekken van naalden aan drugsverslaafden. “Een verslaafde die geldgebrek heeft, koopt liever een nieuwe dosis in plaats van een nieuwe injectiespuit.”

Volgens Liapis neemt niet alleen het aantal besmettingen met seksueel overdraagbare ziekten toe. “Het lijkt er ook sterk op dat de straatprostitutie toeneemt en zich verspreidt onder groepen die tot voor kort geen sociale en economische problemen hadden”, zegt hij. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content