Athene dreigt met gerechtelijke stappen tegen Europa

Yanis Varoufakis © BELGAIMAGE

De Griekse regering sluit niet uit dat ze gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de Europese instellingen, hetzij om te verhinderen dat het land uit de eurozone wordt gezet, hetzij om de verstikking van de Griekse banken een halt toe te roepen.

‘De Griekse regering zal gebruikmaken van al haar rechten’, zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in een exclusief interview met de Britse krant Daily Telegraph.

Volgens Varoufakis wordt er momenteel juridisch advies ingewonnen en onderzoekt Athene de mogelijkheid om stappen te ondernemen voor het Europese Hof van Justitie. ‘In de EU-verdragen is er niets voorzien voor een euro-exit en wij weigeren om die te accepteren. Over het lidmaatschap van Griekenland tot de eurozone kan niet worden onderhandeld.’

Premier Alexis Tsipras had eerder al aangekondigd dat Griekenland een schuld van 1,5 miljard dollar niet zal kunnen terugbetalen aan het IMF. De deadline voor die terugbetaling is om middernacht, dan loopt ook het huidige steunprogramma af. Tsipras hoopt na het referendum van zondag wel opnieuw te kunnen onderhandelen met de schuldeisers.

Druk

Intussen voeren de Europese leiders de druk op de Grieken op om zondag ‘ja’ te stemmen in het referendum over de voorstellen van de schuldeisers. Zo zei Frans president François Hollande in niet mis te verstane woorden dat ‘het Griekse verblijf in de eurozone op het spel staat’. Duits vicebondskanselier Sigmar Gabriel waarschuwde de Grieken zich niet te laten misleiden. ‘Uiteindelijk gaat dit over een ja of neen op de vraag om in de eurozone te blijven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content