Aswolk: Europees luchtruim blijft voorlopig open

© Reuters

Volgens de laatste weersvoorspellingen zouden de gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn voor het Europees luchtruim beperkt blijven.

Weerman David Dehenauw van het KMI is vrij optimistisch over de impact van de aswolk, die veroorzaakt wordt door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn. Die zou tot eind deze week weinig of geen problemen opleveren voor België. Volgens de laatste voorspellingen evolueren de luchtbewegingen op grote hoogte richting Groenland. De bewegingen op lagere hoogte gaan de kant van Schotland en Scandinavië uit, om eventueel later deze week, vanaf donderdag, naar Oost-Europa te trekken. “Daar komt nog bij dat boven Groot-Brittannië en Scandinavië een aantal regenzones liggen, waardoor de as sterk verdund zal worden”, zegt Dehenauw.

Vulkanisch As Advies Centrum

Het zou de weerman zeer verbazen, mocht het opnieuw tot een grootschalige sluiting van Europese luchthavens komen, zoals vorig jaar. “Het Vulkanisch As Advies Centrum in Londen, waarop wij en ook Eurocontrol hun voorspellingen baseren, heeft na de ervaring van vorig jaar een aantal testen en testvluchten uitgevoerd, en op basis daarvan zijn de drempelconcentraties van as waarboven niet gevlogen mag worden, verhoogd. Er worden dus soepelere procedures gehanteerd. De autoriteiten zijn beter voorbereid”, aldus nog Dehenauw.

Geologische invalshoek
Geoloog Manuel Sintubin van de K.U.Leuven reageert iets voorzichtiger op de vraag in welke mate de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn opnieuw het Europese luchtverkeer in de war kan sturen. Een belangrijke factor is namelijk hoelang de vulkaan nog actief blijft, en met welke intensiteit hij tekeergaat.
Volgens Sintubin kan de Grimsvötn op veel vlakken vergeleken worden met de Eyjafjallajökull. “De vulkaan ligt ook onder een gletsjer, het gaat om hetzelfde type explosies en de as wordt kilometershoog in de atmosfeer geslingerd.”

Sintobin reageert ook op de berichten als zou de as van de Grimsvötn “groffer” zijn dan die van zijn IJslandse broertje. “Ongetwijfeld zal er ook hier wel een deel fijn stof bijzitten”, luidt het. Alleen zit het weer ons voorlopig mee. De wind waait gunstig, en de as wordt niet onze richting uitgeblazen. “Het weersysteem wordt de
komende dagen de bepalende factor”, zegt Sintubin. “Dat, en hoelang en in welke mate de vulkaan nog actief blijft.”

Europese Commissie waakt

Ook bij de Europese Commissie houden ze de nieuwe aswolk in de gaten. De Europese Commissie erkende maandag dat “de kans bestaat dat de aswolk het Europese luchtruim eventueel vandaag of morgen kan beïnvloeden, te beginnen bij noordwestelijke zones zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland”. Beïnvloeding betekent niet dat het luchtruim ook meteen dicht gaat. Het is echter erg moeilijk te voorspellen in welke mate de rest van Europa getroffen zal worden door de aswolk. Dat komt door “de veranderende meteorologische situatie”, maar ook door de dichtheid van de aswolk, die anders is dan vorig jaar.

Van een algemene sluiting van het luchtruim is in elk geval nog geen sprake. Indien nodig zal opnieuw gewerkt worden met verschillende zones. De veiligheid blijft voorop staan, maar de Commissie mikt op een “flexibel regime” waarin zoveel mogelijk gevlogen kan worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content