De Syrische president Bashar al-Assad heeft gezegd dat de westerse mogendheden met vuur hebben gespeeld door al-Qaeda financieel te steunen, en dat die steun hen duur zal te staan komen. De president deed de uitspraken in een interview op televisie. Assad benadrukte ook dat Syrië zal verdwijnen, als het regime de oorlog die nu al twee jaar duurt niet wint.

"Het Westen heeft al zwaar geboet voor zijn hulp in de begindagen van al-Qaeda. Vandaag zet het die hulp voort in Syrië en in Libië en op andere plaatsen en dat zal Europa en de VS zwaar te staan komen", waarschuwde de president in het interview op de staatszender al-Ikhbariya.

Het staatshoofd alludeerde daarmee op de steun die de VS in de jaren 80 hebben gegeven aan de moedjahedien in Afghanistan, toen de islamistische moslimstrijders de Sovjetbezetting bestreden.

De al-Nosra-beweging, een groep Syrische en buitenlandse jihadisten die aan de zijde van de rebellen het regime van Assad bekampen, heeft een week geleden bekendgemaakt dat ze zich onderworpen hebben aan de lokale chef van al-Qaeda.

Bashar al-Assad: 'Onze enige optie is de zege'

De president zei ook dat Syrië riskeert te verdwijnen, als het huidige bewind het niet haalt in het conflict dat al twee jaar aan de gang is. "Onze enige optie is de zege, want als wij niet de bovenhand halen, is er geen Syrië meer en geen enkele Syriër zal dat aanvaarden", zei Assad. "Er is een oorlog aan de gang en we gaan ons niet overgeven of onderwerpen", besloot de president. (Belga/INM)

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gezegd dat de westerse mogendheden met vuur hebben gespeeld door al-Qaeda financieel te steunen, en dat die steun hen duur zal te staan komen. De president deed de uitspraken in een interview op televisie. Assad benadrukte ook dat Syrië zal verdwijnen, als het regime de oorlog die nu al twee jaar duurt niet wint. "Het Westen heeft al zwaar geboet voor zijn hulp in de begindagen van al-Qaeda. Vandaag zet het die hulp voort in Syrië en in Libië en op andere plaatsen en dat zal Europa en de VS zwaar te staan komen", waarschuwde de president in het interview op de staatszender al-Ikhbariya. Het staatshoofd alludeerde daarmee op de steun die de VS in de jaren 80 hebben gegeven aan de moedjahedien in Afghanistan, toen de islamistische moslimstrijders de Sovjetbezetting bestreden. De al-Nosra-beweging, een groep Syrische en buitenlandse jihadisten die aan de zijde van de rebellen het regime van Assad bekampen, heeft een week geleden bekendgemaakt dat ze zich onderworpen hebben aan de lokale chef van al-Qaeda. Bashar al-Assad: 'Onze enige optie is de zege' De president zei ook dat Syrië riskeert te verdwijnen, als het huidige bewind het niet haalt in het conflict dat al twee jaar aan de gang is. "Onze enige optie is de zege, want als wij niet de bovenhand halen, is er geen Syrië meer en geen enkele Syriër zal dat aanvaarden", zei Assad. "Er is een oorlog aan de gang en we gaan ons niet overgeven of onderwerpen", besloot de president. (Belga/INM)