Assad waarschuwt: ‘Het Midden-Oosten is een kruitvat’

Een aanhanger van Bashar al-Assad zwaait met de Syrische vlag © AFP
Trui Engels Journalist Knack.be

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de Verenigde Staten, Frankrijk en andere landen voor een militaire operatie tegen zijn land gewaarschuwd.

“Het Midden-Oosten is een kruitvat”, zei de leider van het Syrische regime aan de Franse krant Le Figaro in Damascus. Het vuur wordt momenteel aangewakkerd.

Hij wilde niet over een mogelijke Syrische reactie na een aanval spreken. “Niemand kan weten, wat zal gebeuren”. De situatie geraakt buiten controle “als het kruitvat ontploft”. Gevolg is dat chaos en extremisme zich zullen verspreiden, “met het gevaar op een regionale oorlog”.

De Syrische president roept de Verenigde Staten en Frankrijk op ook “maar een bewijs” voor het gebruik van gifgas door Syrië op tafel te leggen. Tegelijkertijd weigerde hij over het bestaan van chemische wapens in zijn land te spreken. “Ik zeg er helemaal niets over dat het Syrische leger al dan niet over dergelijke wapens beschikt.”

Syrië vraagt VN om bescherming

De Syrische regering heeft intussen de Verenigde Naties opgeroepen haar tegen een mogelijke militaire aanval door de VS te beschermen.

De Syrische ambassadeur in New York, Bashar al-Jaafari, schreef in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon, dat hij verantwoordelijk is dat Syrië niet wordt aangevallen en dat er meer inspanningen moeten geleverd worden voor het vinden van een politieke oplossing van het conflict.

Hij bekrachtigde volgens een rapport aan het persagentschap Sana dat de Syrische regering tegen de rebellen geen gifgas heeft ingezet. Overeenkomstige beweringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry steunen zich vooral op “oude, door terroristen gefabriceerde verhalen”.

VN-rapport bevat geen nieuwe informatie

Secretaris-generaal Nabil al-Arabi van de Arabische Liga zei na een nachtelijke zitting van de Arabische Buitenlandministers in Cairo, dat het door enkele regeringen met spanning verwachte rapport van de gifgasexperten geen nieuwe informatie bevat.

Ban Ki Moon had hem verklaard dat de VN-experten enkel moesten uitzoeken of er gifgas werd gebruikt in de omgeving van Damascus. Het was niet hun opdracht een schuldige te zoeken. Dat chemische wapens gebruikt werden, had Artsen zonder Grenzen al vastgesteld. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content